Expozitia interactiva „Elefanti, cuci, cai si EU!” ajunge la Brasov

Asociatia DaDeCe si Muzeul Casa Muresenilor invita copiii insotiti de parinti sau cadre didactice sa viziteze o expozitie de poveste care porneste de la obiectele lor preferate: jucariile. Elefanti, cuci, cai si EU, dar si papusi, marionete, cerbi, mingi, masinarii delicate, mici instrumente muzicale si clopotei au ocupat spatiul Casei Stefan Baciu din Brasov, supranumita si Casa Galbena.

Au ajuns aici dupa ce au stat ascunse in lumea domnului Iosif Hertea, colectionarul si donatorul generos care a daruit asociatiei DaDeCe toate jucariile stranse timp de o jumatate de secol si mai bine. Expozitia este realizata dupa ce colectia a fost atent cercetata de o echipa de specialisti in obiecte atat de mici, conservata (adica ingrijita astfel incat toate obiectele sa se pastreze intr-o stare buna). Și pentru ca jucariile erau fascinante, curatorii (oamenii care stiu sa creeze povesti din obiecte si sa le aseze intr-o expozitie astfel incat sa bucure oamenii) au conceput o expozitie special pentru copii, in care e voie sa atingi, sa te joci, sa explorezi dar si sa vindeci jucariile bolnave.

Vernisajul are loc marti, 26 septembrie, ora 18.00, la Casa Stefan Baciu (str. Baiulescu, nr. 9, zona Poarta Schei), iar expozitia este deschisa pana pe 26 noiembrie 2017. Programul de vizitare este: luni si sambata 10.00-17.00, marti – vineri 09.00–17.00, iar accesul este gratuit. Proiectul este cofinantat de Administratia Fondului Cultural National.

Expozitia aduce un concept nou pentru muzeele din Romania prin faptul ca este special conceputa pentru copii, acestia avand la dispozitie zone interactive in care cei mici se joaca in voie cu jucariile, fiecare dezvaluind sau stimuland crearea unei povesti, dar si zone in care fragilitatea jucariilor impune interactiunea numai cu privirea. Este un joc de a descoperi ce este accesibil direct si ce nu, marcat de semne specifice. Jucariile si-au gasit locul in aceasta casa memoriala respectand asezarea initiala a mobilei si a altor obiecte de interior, astfel incat invazia jucariilor sa para un joc animat de imaginatia copiilor. Povestea expozitiei este despre calatoria jucariilor in timp si spatiu, iar mijlocul de locomotie sunt valize vechi care se incadreaza adecvat in spatiu.

Cine e cel care a fost atat de generos incat a daruit obiectele lui atat de dragi? Iosif Hertea, donatorul colectiei, este etnomuzicolog (adica e pasionat de muzica populara, dar aceea ascunsa in sate izolate si cantata cu instrumente autentice), compozitor de muzica de teatru (sa mesteresti si sa amesteci sunetele intr-o maniera proprie e o bucurie pentru el) iar pasiunea pentru jucarii l-a insotit toata viata pentru ca asa face un colectionar. Cu bucurie si o rar intalnita generozitate, el a donat colectia de jucarii pentru a ajunge in mainile copiilor.

Acest tip de expozitie face parte din initiativele asociatiei Da’DeCe si a muzeelor partenere care propun expozitii si programe de educatie muzeala sub generosul nume de Start! Muzeul copilului, un muzeu viu, interactiv, special dedicat curiozitatii si bucuriei copiilor de a descoperi prin patrimoniu diferite valori culturale.

Casa Stefan Baciu a fost construita in perioada interbelica si a apartinut parintilor lui Stefan Baciu (1918-1993), poet, eseist, memorialist, ziarist, critic de arta, traducator, diplomat, profesor universitar, o personalitate complexa care s-a manifestat in diferite domenii de o maniera enciclopedica.

Detalii despre proiect: http://www.asociatiadadece.ro/program/start-muzeul-copilului/


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s