Este una dintre cele mai frecvente intrebari ale copiilor, care le da batai de cap parintilor. Iata experimentul care ofera raspunsul la intrebarea: De ce este cerul albastru?
Odata cu perioada „De ce” a copilului, aceasta intrebare este inevitabila: „De ce este cerul albastru?” Daca mai tii minte ceva de la orele de fizica, vei fi tentat/a sa oferi un raspuns plin de teorii si concepte. Daca nu stii nici tu, il vei trimite pe cel mic sa caute pe Internet sau sa intrebe pe altcineva. In ambele cazuri, micutul tau va ramane cu o nedumerire.
Eu iti propun sa descoperiti impreuna de ce este cerul albastru, printr-un experiment simplu.
Ai nevoie de:
- un pahar de sticla, simplu (fara desene sau modele), transparent;
- apa;
- lapte;
- o lanterna;
- o camera intunecata.
Cum se face:
Umple doua treimi din pahar cu apa. Adauga o lingurita de lapte si amesteca.
Ia paharul cu amestecul obtinut si lanterna si mergi in camera intunecata.
Aprinde lanterna si tine-o deasupra suprafetei apei. Priveste lichidul prin peretele paharului. Ar trebui sa fi capatat o nuanta albastruie. Muta lanterna pe pahar si priveste, de pe partea opusa, direct spre lumina, prin apa. Acum, apa ar trebui sa aiba o nuanta rosiatica.
Ce se intampla?
Intr-o zi cu soare, cerul pare albastru. La apus, vei vedea cerul colorat in rosu, roz si portocaliu.
De fapt, lumina de la soare este o unda formata din toate culorile curcubeului: rosu, oranj, galben, verde, albastru, indigo si violet. Fiecare dintre aceste culori corespunde unei alte frecvente. Culorile mai reci, violet, indigo si albastru, au o frecventa mai mare decat cele calde – rosu, oranj si galben.
Cand lumina soarelui trece prin atmosfera Pamantului, se loveste de molecule de gaz, care o imprastie. Cum lumina albastra are o frecventa mai mare, aceasta este imprastiata mai mult decat, sa zicem, cea rosie.
Laptele combinat cu apa actioneaza precum atmosfera Pamantului, iar lanterna este ca un mini-soare. Particulele de lapte imprastie lumina de la lanterna.
Si, asa cum cerul apare rosiatic cand soarele „se duce la culcare”, la fel si lichidul din pahar a luat o nuanta mai calda, cand ai mutat lanterna. Este doar o diferenta de perspectiva.
Acum esti pregatit/a de orice intrebare!
Tot din natura, vezi si:
Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy