Scolioza la copii poate fi corectata doar daca, pe langa terapie, si parintii lucreaza impreuna cu cei mici, acasa. La Traieste Sanatos cu Simona, iti oferim o serie de exercitii simple, pe care micutul tau le poate face in fiecare zi.
Daca micutul tau a fost diagnosticat cu scolioza, cel mai probabil, medicul pediatru ii va recomanda o serie de sesiuni de kinetoterapie, unde copilul va face o serie de exercitii.
Insa, doar vizitele la kinetoterapeut nu sunt suficiente pentru a corecta scolioza la copii, dupa cum aflam si de la kinetoterapeuta Eva Ilie. Ea le recomanda tuturor parintilor sa continue exercitiile acasa, impreuna cu cei mici, si ne da exemple de exercitii care ii pot ajuta foarte mult.
Vezi aici cum se face fiecare exercitiu in parte.
Exercitii pentru scolioza la copii
Exercitiile sunt usoare, pot fi facute de copii sub supravegherea parintilor. Parintii pot interveni pentru a corecta anumite pozitii, dupa cum au fost invatati la sesiunile de kinetoterapie. O alta mentiune foarte importanta este ca exercitiile trebuie facute zilnic, chiar si in zilele in care cel mic are programare la kinetoterapeut.
Exercitiile de mai jos au fost construite dupa cel mai comun caz de scolioza la copii, anume atunci cand umarul stang sta mai sus decat cel drept, iar soldul drept sta mai sus decat cel stang. Iata cele mai importante exercitii pentru a corecta scolioza la copii:
- intinderea zonei toracale: in momentul in care copilul se afla in dreptul unui zid, se va aseza cu zona afectata spre zid, iar mana stanga va veni pe deasupra capului, sprijinind-o de perete;
- derotarea vertebrelor: din aceeasi pozitie, mana dreapta, dusa prin fata corpului, spre stanga, rotind, usor, corpul;
- redarea curburilor fiziologice: din aceeasi pozitie, miscam toracele in fata si in spate;
- pentru zona lombara: punem un caiet in fata picioarelor, urcam piciorul stang pe caiet, asa incat sa fie usor mai ridicat, lucrand astfel la corectarea curburii lombare;
- la birou: mana stanga sprijinita in cot, cu palma la nivelul urechii, piciorul stang peste cel drept, mana dreapta poate sa stea sprijinita pe birou (de exemplu, cand isi face temele);
- pozitia in somn – unul dintre cele mai importante exercitii: copilul se asaza pe partea stanga, sprijinit pe sold si pe umar, umarul pe care sta se aduce putin in fata, mana sta sub cap, pe o perna destul de ridicata; intre picioare tine o perna, pentru a evita pozitia de rotatie; piciorul stang (cel pe care se sprijina) sta indoit, iar celalalt sta intins.
Pentru a corecta scolioza la copii (mai ales in cazurile mai grave), este nevoie sa faceti aceste exercitii in fiecare zi, pe o durata mai lunga de vreme. Dupa un timp, copilul merge la medicul pediatru pentru o reevaluare, unde se constata daca se observa imbunatatiri si se prescriu urmatorii pasi.
Emisiune prezentata de SANADOR
Infiintat in anul 2001, SANADOR a cunoscut o dezvoltare continua, in prezent detinand mai multe clinici, laboratoare de analize medicale si cel mai mare spital privat multidisciplinar din tara, in care asigura tratament inclusiv pentru situatii de urgenta.
In cadrul Spitalului Sanador sunt disponibile 14 linii de garda 24/24: Cardiologie, neurologie, Obstetrica-ginecologie, ATI, Neonatologie, pediatrie, chirurgie generala, ortopedie-traumatologie, urologie, computer tomografie, ecografie, radiologie conventionala, laborator, medicina de urgenta