Esti dependent de telefon?

Esti dependent de telefonul mobil? Dar copilul tau? Intr-o era in care, de la mic la mare, avem cu totii smartphones, cum stim cand intrecem masura cu timpul petrecut pe mobil?

Mentalitatea generatiilor din Mileniul 3 este ca „trebuie sa fii mereu conectat”. Fie ca dai un mesaj pe telefon, fie ca postezi o poza pe internet, fie ca citesti o publicatie online, mereu ai de a face cu tehnologia. Oare esti dependent?

Din ce in ce mai populare, smartphone-urile reprezinta un obiect nelipsit din gentile sau buzunarele noastre. Pana la urma, acest tip de telefon mobil are aproape orice: aparat foto si camera video, internet, jocuri, carnet de notite, informatii despre vreme, gps, calculator si lista poate continua. Era sa uit sa spun ca si suna si poate da si primi mesaje. Pare destul de logic de ce nu ai vrea sa te desparti de acest lucru multifunctional.

Pare atat de logic incat, odata ce ai ajuns sa te obisnuiesti cu acest obiect, nu mai vrei sa te desparti de el. In alte cuvinte, creeaza dependenta.

Daca iti imaginezi ca expresia „creeaza dependenta” este doar o metafora, te inseli. Conform unui studiu realizat de Centrul International de Media, de la Universitatea din Maryland, tinerii se simt frustrati in momentul in care incearca sa se desprinda de tehnologie, chiar si doar pentru o zi.

Proiectul numit „Lumea Scoasa din Priza” (The World Unplugged) s-a derulat cu ajutorul a circa 1000 de studenti, din 10 tari, printre care se numara China, Marea Britanie, Chile, chiar si Uganda. Potrivit rezultatelor, cei mai multi subiecti nu au putut, timp de 24 de ore, sa stea departe de calculatoare, televizoare, telefoane mobile sau MP3 playere. De asemenea, multi tineri au taportat simptome de frustrare, enervare, depresie etc.

Iata, mai jos, o lista cu sase semne ca telefonul tau mobil ar putea sa fie un factor de stres si un element de care esti dependent.

1.    Trebuie sa raspunzi la telefon imediat

Daca te nelinisteste faptul ca nu ai raspuns la apeluri nepreluate, mesaje sau e-mailuri, atunci exista sanse foarte mari ca telefonul tau mobil sa iti cauzeze de fapt stres, in loc sa iti usureze sarcinile de zi cu zi.

Telefonul poate ajunge sa iti intrerupa activitatile zilnice sau petrecerea timpului cu prietenii. Atunci cand te simti nevoit sa raspunzi constant la cei care te cauta, este un semn ca ai dezvoltat un comportament compulsiv.

2.    Constant ai impresia ca telefonul suna sau vibreaza

Un studiu desfasurat de Universitatea-Purdue Indiana demonstreaza ca o mare parte dintre utilizatorii de telefoane mobile au dezvoltat o dependenta de tehnologie si traiesc cu impresia ca telefonul le vibreaza sau suna in buzunar ori geanta. Sindromul vibratiilor-fantoma ale telefonului mobil reprezinta un semn al dependentei de electronice.

3.    Curiozitatea cu privire la ce fac ceilalti

Nevoia de a cunoaste tot timpul ce fac ceilalti pe retelele de socializare poate fi un indiciu ca esti dependent de telefon. Te gandesti ca in fiecare moment pierzi o informatie importanta si te intrebi ce fac altii. De asemenea, trebuie sa anunti constant unde esti, ce faci, cu cine esti etc.

Cea mai buna cale de a scapa de aceasta obsesie este de a face un pas inapoi si de a spune „nu”, din cand in cand. Acorda-ti timp sa faci ceva ce vrei tu, nu ce se afla in lista ta de evenimente de pe Facebook.

4.    Nu acorzi atentie celor din jur

Tuturor celor care petrec foarte mult timp butonand telefonul mobil li s-a intamplat acest lucru – esti la masa de seara cu familia ta, iar telefonul se afla pe masa, langa farfurie; atunci cand suna, in loc sa ignori apelul si sa iti continui conversatia, te simti obligat sa raspunzi. Astfel, alegi sa ii ignori mai degraba pe cei din jurul tau.

Bineinteles ca la apelurile sau mesajele importante trebuie sa raspunzi imediat, dar incearca sa nu iti faci un obicei din asta. Prietenii tai pot sa astepte pana termini de mancat.

5.    Senzatia ciudata atunci cand nu iti poti verifica telefonul

Atunci cand ti-ai uitat telefonul acasa sau a ramas fara baterie si nu il poti verifica, te simti ca si cand ai merge pe o sfoara si nu ai avea o plasa de siguranta dedesubt. Din nou, acesta este un alt simptom al dependentei de tehnologie.

Potrivit studiului, oprirea telefonului mobil poate produce o retragere fizica si mentala, o senzatie asemanatoare cu cea pe care dependentii de droguri o simt.

Daca simti vreodata ca ai aceasta problema, incearca sa te relaxezi – respiratul adanc sau orice alta forma pentru a face fata ajuta.

6.    Rezultate slabe la scoala sau la locul de munca

Un semn clar ca ai fi dependent de telefon se poate regasi si in momentele in care, la scoala ori la locul de munca, nu ai rabdare pana la pauza pentru a verifica activitatea pe retelele de socializare. Acest lucru poate cauza rezultate slabe in activitatea scolara cat si in cea desfasurata la serviciu.

Autor articol: Oana Anghel – Editor Web Itsy Bitsy

sursa foto: freedigitalphotos.net


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s