Este regimul 80/20 alegerea corecta?

Regimul 80/20 este foarte cunoscut printre celebritati. Dar cat este de eficient? Cum este indicat sa il folosesti? Afla aici.

Sa fim sinceri. Multi dintre noi, cum auzim de cuvinte precum „regim” sau „dieta”, simtim un fior pe spate. Ne piere jumatate din entuziasm inca de la gandul ca va trebui sa tinem o dieta.

Insa exista un regim care pare a fi foarte… apetisant, oferindu-ne mai multa libertate decat ne-am imagina ca este posibil. Este vorba despre regimul 80/20. Pe scurt, inseamna ca mananci sanatos 80% din timp si ca iti permiti poftele cu mai multe calorii 20% din timp. Suna de vis! Dar cat este de eficient?

Cum functioneaza:

In loc sa te privezi de absolut tot ce iti face placere, esti incurajat(a) sa iti pastrezi o parte din placerile „vinovate”. De exemplu, mananci toata saptamana preparate sanatoase si bogate in substante nutritive, iar in weekend iti permiti un burger cu cartofi prajiti.

Nu ti se impune nimic, nu ti se limiteaza nimic. In regimul 80/20, accentul se pune pe alegerile sanatoase. In alte cuvinte, si in momentele de preparate sanatoase, este important sa iti faca placere ce mananci.

Iar acel 20% iti permite sa simti ca poftele tale sunt acceptabile, intr-o anumita masura si ca nu trebuie sa te privezi de ele. Este mult mai relaxant sa stii ca nu ti-ai dat regimul peste cap daca ai mancat o felie de tort la o zi de nastere.

De asemenea, lasandu-ti loc si de mancaruri mai bogate in calorii, iti pastrezi o atitudine moderata fata de ceea ce mananci, o stare de spirit echilibrata. Pentru ca nimeni nu este perfect si nu ar trebui sa ne invinovatim cand gresim.

In teorie, suna foarte bine. Dar oare produsele din categoria de 20% nu ne fac mai mult rau decat bine, in incercarea de a scapa de kilogramele in plus?

Dezavantajele regimului 80/20:

Marea problema a acestui regim este ca nu prea avem timp sa stam sa numaram caloriile, sa cantarim portiile si sa ne dam seama cat de mult mancam cu adevarat. Ca urmare, acel 20% poate creste fara ca noi sa realizam. 20% este destul de vag, daca nu ne raportam la ceva.

  • Insa, iti poti structura mesele astfel. Daca iti propui sa mananci 3 mese pe zi, sapte zile pe saptamana, totalul este de 21 de mese pe saptamana. 20% inseamna cam patru mese mai pe saptamana. (Totusi, sa tinem minte ca acest regim nu a fost gandit cu limite atat de stricte).

O alta problema a regimului este ce inseamna preparatele care intra in categoria de 20%. In primul rand, daca te gandesti de la bun inceput ca acelea sunt nesanatoase sau daunatoare, daca etichetezi cartofii prajiti ca fiind junk food (in engleza, junk inseamna gunoi) sau daca spui ca „trisezi” cu o felie de pizza, inseamna ca te simti vinovat/a pentru alegerile tale. Inseamna ca alimentele din categoria de 80% sunt o pedeapsa pentru tine. Iar aceste concepte sunt exact opusul mentalitatii din regimul 80/20.

  • In acest caz, cel mai bine este sa te gandesti din alta perspectiva. Da, poate ca ce mananci in categoria de 20% nu reprezinta cele mai sanatoase alegeri, dar acestea pot fi hranitoare pe alt plan. O inghetata dupa o zi trista iti poate ajuta starea de spirit.

Este important sa ne mai gandim si ce facem cu acel 20%. Exista mereu riscul de a fi prea permisivi cu ceea ce mancam. De la patru mese rasfirate de-a lungul unei saptamani, in care ne indeplinim poftele, ajungem la o zi pe saptamana, in care nu ne pasa de consecinte.

  • Ideile generale ale regimului sunt moderatia si echilibrul. De aceea, nu privi partea de 20% ca un rasfat. Repet: tot ceea ce mananci ar trebui sa iti faca placere. Incearca sa faci alegeri sanatoase, fara a te invinovati cand gresesti.

In final, tine minte ca orice regim alimentar va functiona doar daca ai si un stil de viata adecvat, adica daca, pe langa grija fata de mancare, ai grija si sa faci miscare, sa iti pastrezi o stare de spirit pozitiva si sa ai grija de tine.

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy

 


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s