Marele Canion din Arizona, SUA, reprezinta una dintre cele 7 Minuni Naturale ale Lumii, alaturi de Muntele Everest (Tibet), Cascada Victoria (Zimbabwe), Marea Bariera de Corali (Australia), Vulcanul Paricutin (Mexic), Portul Rio de Janeiro (Brazilia) si Aurora Boreala.
Zonala Marelui Canion a fost, de asemenea, proclamata “Zona din Mostenirea Naturala a Lumii.
Indienii Payute il numesc Kaibab, sau “Muntele care zace”. John Weslwy Powell este cel care i-a dat actuala denumire, in anul 1872.
Desi nu este un chiar munte, Marele Canion este unul dintre cele mai spectaculoase exemple de eroziune a rocilor, intins pe o suprafata de 277 de mile, acolo unde raul Colorado traverseaza nord-vestul Arizonei.
Desi Marele Canyon poate fi considerat, din punct de vedere al standardelor geologice, un „copil nou-nascut”, deoarece este format in urma cu doar 5 sau 6 milioane de ani, straturile de stanca aflate la baza canionului au o vechime estimata la 2.000 de milioane de ani, ceea ce inseamna ca atunci a inceput formarea lui.
Marele Canion impresioneaza si prin culorile vii ale diferitelor straturi geologice, care sunt o reala incantare pentru vizitatori, peste 5 milioane de turisti vizitandu-l anual.
Marele Canyon este marginit de doua culmi muntoase, denumite Rimul de Nord si Rimul de Sud. Diferenta de inaltime dintre cele doua culmi muntoase este de cca. 450 m si, in ciuda faptului ca sunt situate la o distanta de doar 20 de km una de cealalta, soseaua care le leaga masoara nu mai putin de 400 de km. Intre cele doua culmi se afla Canionul Interior, accesibil numai cu piciorul, pe carari sau cu plute, pe raul Colorado.