Elixirele sanatatii pe timp de iarna

Dupa frigul din zilele trecute, mi-am dat seama ca iarna abia acum incepe. Cum te poti feri de gripe si frig prin alimentatie? Raspunsul este mai simplu decat ti-ai inchipui – cu supe si ciorbe! Descopera aici beneficiile acestor bauturi miraculoase.

Descopera cum sa te incalzesti si sa iti intaresti sistemul imunitar cu niste mancaruri foarte usor de preparat. Imbie-ti toata familia la o alimentatie de iarna sanatoasa!

Supele si ciorbele din legume si zarzavaturi sunt usor digerabile, bogate in vitamine, minerale si antioxidanti. De asemenea, reprezinta o sursa sanatoasa de hidratare si energie.

Super-Supele

In primul rand, tin sa amintesc de cea mai cunoscuta supa – antidotul perfect impotriva racelii: supa de pui. Aceasta mancare calmeaza tusea si linisteste durerile din gat. De asemenea, carnea de pui fiarta, in supa, are un efect antiinflamator.

Alta supa cu efecte benefice asupra organismului este cea de rosii. Rosiile contin elementul tamaduitor numit licopen. Aceasta substanta previne si trateaza afectiuni precum cancerul, bolile cardiovasculare, deteriorarea vederii si cataracta.

Ciorbe „ca la mama acasa”

A doua categorie de elixire este alcatuita din ciorbe, adevarate izvoare de sanatate.

Iti sugerez sa incerci o ciorba de sfecla, energizantul perfect pentru astenia de toamna. Substantele active, mineralele si vitaminele din sfecla lupta impotriva anemiei, reduc tensiunea si apara impotriva bolilor cardiovasculare. De asemenea, sfecla rosie combate depresia, relaxeaza si stimuleaza mintea.

Alta ciorba fantastica este borsul de fasole, ce ne fereste de infectii. Fasolea este un remediu extrem de bun impotriva bacteriilor de sezon si produce anticorpi.

Ingrediente sanatoase

Supele si ciorbele au si cateva „ajutoare”, alimente ce contribuie la intarirea sistemului imunitar. Este vorba despre cele mai usturate ingrediente din natura – ceapa, usturoiul, ardeiul iute si hreanul.

  • Ceapa contine sulf, o substanta ce protejeaza vasele de sange impotriva colesterolului. De asemenea, aceasta leguma faciliteaza digestia si este un antioxidant perfect pentru apararea impotriva bacteriilor.
  • Usturoiul este cunoscut si ca fiind cel mai puternic antibiotic natural. In forma sa pura, usturoiul combate infectiile, elimina toxinele, desfunda nasul si relaxeaza plamanii. Dar acest ingredient-minune are mult mai multe beneficii. Usturoiul distruge streptococii (bacteriile ce cauzeaza scarlatina), are efect anticancerigen si previne producerea de cheaguri de sange. Compusii sai reduc tensiunea, previn bolile de stomac si imbunatatesc circulatia.
  • Ardeiul iute este cunoscut pentru concentratia sa de capsaicina. Cei mai usturati ardei au cel mai mare continut de capsaicina. Aceasta substanta nu numai ca incalzeste corpul si combate raceala, dar este un tratament natural pentru durerile de cap, pentru sistemul cardiovascular si pentru… slabit (arde grasimile).
  • Hreanul este un condiment indicat mai ales pentru perioada rece a anului. Substantele sale intaresc si revigoreaza organismul, previn bronsita si alte afectiuni ale sistemului respirator, au efecte diuretice si expectorante.

Alt ingredient important, mai ales atunci cand consumi ciorbe, este leusteanul, ce actioneaza ca antiseptic, sedativ si expectorant.

sursa foto: freedigitalphotos.net


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s