Edutainment cu lectii de tobe

Hai la un family building cu… lectii de tobe! Prinde curaj si ia parte alaturi de copilul tau la cel mai haios haos organizat!

Bum! Bum! Bum! Probabil ca ai auzit acest sunet in jocurile copilului tau. Doar pentru asta sunt oalele din bucatarie, nu? Ofera-i ocazia sa isi creeze chiar o pasiune din asta sau doar sa duca amuzamentul la un alt nivel, cu niste lectii de tobe interactive.

In acest scop, l-am rugat pe Mihai Axinte, actor si percutionist de profesie, sa ne povesteasca tuturor cum decurge un eveniment pentru copii si parinti, sustinut de el.

„Imi place sa fiu in fata copiilor si sa fac… << entertraining >>”, imi spune el, in Sala Colorata de pe strada Pictor Stefan Dumitrescu 58. In timp ce vorbesc cu el, ma uit in jurul meu si incep sa inteleg de ce poarta aceasta denumire: cofraje de oua pictate sunt peste tot pe pereti (pentru antifonare), tuburi colorate si discuri de vinil sunt agatate de tavan si, peste tot, sunt inconjurata de tobe de diverse marimi si forme.

O.A.: Cum a inceput pasiunea ta pentru tobe?

Mihai Axinte: Eu am terminat facultatea de teatru. In timpul facultatii, am descoperit, intamplator, tobele. Am luat lectii de tobe si m-am indragostit de ele. Am inceput sa studiez mai mult, dupa care am inceput sa dezvolt tot felul de programe – pentru copii, pentru parinti si adulti.

O.A.: De unde a venit ideea de lectii de tobe pentru copii?

Mihai Axinte: Tot timpul se cautau idei noi in divertismentul pentru copii. Fata de printese si clovni, m-am gandit ca ar fi un program educational bun. In primul rand, pentru a-i invata pe copii cum se cheama tobitele. Apoi pentru coordonare, pentru memorie, pentru descoperirea unui talent.

Eu lucrez cu cei mici de foarte mult timp. Cred ca s-au strans vreo 12 ani. In timpul facultatii, mergeam prin multe orase din tara si faceam cursuri de teatru. Adica, pe ce invatam noi la facultate, ne jucam cu cei mici pentru a-i invata actorie.

O.A.: Spune-mi despre cursurile tale. Cum arata un eveniment?

Mihai Axinte: In primul rand, s-au dezvoltat petrecerile pentru copii [n.r.: atat in Bucuresti, cat si in afara orasului] – zile de nastere cu tobe; si nu doar tobite, pentru ca sunt multe multe instrumente pe care le aducem. (Daca sunt foarte multi copii, trebuie sa mergem mai multi. Daca sunt pana in 50 de copii, de obicei, merg eu singur.)

Printre instrumente se numara: tobele africane – djembé (mai micute, mai mari), tobele turcesti – doumbek, tuburile colorate de percutie (acordate pe note muzicale, astfel inIMG_0091cat copiii isi pot insusi notele). La petreceri merg si cu bateria, setul mare de tobe – chiar si pentru copii, este atractia principala.

La inceputul evenimentului, le explic copilasilor cum se numesc instrumentele mici – maracas, clopotei, tamburina, talanga; daca sunt mai maricei, ii invat si in engleza toate aceste denumiri (in principiu, varstele variaza intre 3 si 12 ani). Apoi, le impart tobele africane copiilor (si parintilor – daca sunt acolo, nu ii omit). Si incepem sa facem niste ritmuri simple, de incepator. Dupa care, fiecare copil face cate un solo, pe tobita sa. Iar la sfarsit, ii las pe copii, pe rand, la setul mare de tobe. Si cu totii, inclusiv parintii, sunt foarte curajosi.

Tobele nu sunt tot timpul la indemana cuiva. Chitara ai mai vazut, pian ai mai vazut, dar tobele se vad mai mult pe scena, in departare, si poate ai fost curios.

O.A.:Ce beneficii aduc lectiile de tobe pentru copii?

Mihai Axinte: Tobele ajuta la relaxare, ajuta la memorie, ajuta la coordonarea intre membre (cel mai important aspect). In momentul in care bati la tobe, cele doua emisfere cerebrale sunt conectate. Adica, se impletesc rationalul cu creativitatea.

La inceputul lectiilor mai facem si un fel de „body drumming” – batem cu manutele si tinem ritmul cu picioarele – pentru a ne incalzi inainte.

Este o invatare prin joaca. Copiilor trebuie sa le captezi atentia si trebuie tinuti „in priza”. Aici ma ajuta si experienta de actor.

O.A.: Din cate am inteles de la tine, te deplasezi destul de mult. Faci petreceri si in aceasta sala?

Mihai Axinte: Principala activitate este sa mergem noi prin alte spatii unde suntem chemati. Pot fi deschideri de scoala, serbari de 1 iunie. La Scoala Altfel am tot fost chemati.

Dar am incercat sa cIMG_0093hem lumea si in spatiul acesta. I-am spus Sala Colorata – am incercat sa o fac cat mai prietenoasa, spre deosebire de alte sali de repetitie din Bucuresti. Este ceva mai recent – sa chem lumea aici. Si au venit – nu doar copii si parinti, ci si studenti sau alti adulti. In principiu, aici vin copii la lectii individuale de tobe. Si adultii la fel – unii vin dupa munca, sa se reechilibreze la tobe; vin chiar imbracati la costum.

Am fost si la evenimente pentru copii nevoiasi sau copii cu dizabilitati. De exemplu, am tinut lectii pentru copii fara vedere sau hipoacuzici. Chiar daca erau copii care nu auzeau, simteau vibratia in diafragma, prin ritmul tobelor.

O.A.: Spune-mi cum ar putea sa se joace impreuna parintele si micutul sau.

Mihai Axinte: Foarte usor – este ca un fel de team building in familie. La lectiile de grup, copiii sunt tentati sa imite atat profesorul / trainerul, dar mai ales parintii. Atunci, este foarte bine ca adultii chiar sa se implice, sa invete alaturi de copil.

O.A.: Si imi imaginez ca nu este greu sa ii convingi pe parinti sa participe.

Mihai Axinte: Nu, pentru ca, precum ti-am zis, sunt foarte curiosi. Si daca nu ii conving eu, se duce copilul si isi ia mamica sau taticul de manuta, pentru ca vrea sa isi vada parintele cum canta la bateria mare. Oarecum, vine de la sine.

Pe masura ce a trecut vremea (de vreo 5-6 ani), am ajuns sa fac si team building-uri pentru adulti, in corporatii.

O.A.: Ai spus ca la aceste evenimente participa si copiii foarte mici. Cum ii tii interesati?

Mihai Axinte: De pe la 3 ani incep copiii sa vina. Pentru ei este mai mult o joaca. Iar pentru lectiile individuale, de baterie, cel mai bine este sa participe copiii cu varste de a 6-7 ani in sus.

Pentru a afla mai multe despre lectii de tobe sau evenimente, il poti contacta pe Mihai fie la adresa de e-mail axinte.mihai@yahoo.com, fie la numarul 0725.437.012. De asemenea, poti intra pe pagina de Facebook a cursurilor: Slick Drum – Events.

Autor interviu: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy

 


Ultimele articole

Un comentariu la „Edutainment cu lectii de tobe”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s