In Romania, parintii sunt nevoiti sa aloce anual, in medie, suma de 1.490 de lei pentru scolarizarea copiilor, arata un raport lansat de Salvati Copiii Rimania impreuna cu INTUITEXT.
Raportul „Invatamantul gratuit costa! Cercetare cu privire la <
Avand in vedere ca multe familii au mai mult de un copil, efortul financiar suportat de parinti pentru educatia tuturor copiilor lor de varsta scolara ajunge in medie la 1.954 lei anual.
In aceasta suma intra rechizitele, uniforma si echipamentul pentru sport, dar si paza scolii, fondul clasei si evenimentele/serbarile.
Desi Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului a cerut in 2009 Guvernului sa adopte masuri pentru ca invatamantul obligatoriu sa fie cu adevarat gratuit pentru toti copiii, prin eliminarea „costurilor ascunse”, peste 43% din parinti au declarat ca fondul clasei este o contributie obligatorie in scolile in care invata copiii lor.
Raspunsurile cadrelor didactice difera cu mult de cele ale parintilor, doar 9,5% declarand ca fondul clasei este obligatoriu in scoala la care predau.
Studiul realizat de Salvati Copiii Romania releva si un aspect incurajator: aproximativ trei sferturi dintre parintii inclusi in esantion au declarat ca nu le-au fost solicitati bani sau cadouri de catre scoala pentru inscrierea copiilor, protocoale, promovarea de examene sau acordarea de note.
Datele organizatiei arata ca, la nivelul Uniunii Europene, Romania este statul care aloca cea mai mica suma per elev, costul unitar anual global pe elev/student fiind de 1,5 mii de euro in 2006, an in care media europeana se situa la 5,7 mii euro.
Asadar, valoarea inregistrata in tara noastra este mai mica decat cea din Bulgaria (2,1 mii), aflandu-se la o distanta considerabila de tari precum Franta (6,7 mii), Italia (6,8 mii), Spania (7,1 mii), Suedia (7,4 mii), Belgia (7,5 mii), Danemarca (8,3 mii) ori Luxemburg (14 mii) .