Cu toate ca divortul nu este nici pe departe o experienta placuta, sunt situatii fericite si mai putin fericite, mai ales cand este si un copil implicat in poveste. La Meditatii pentru parinti, vorbim despre una dintre cele mai suparatoare situatii dupa divort, anume aceea cand unul dintre parinti iese complet din viata copilului si a familiei. Ce simte micutul in acele momente? Cum il putem ajuta sa treaca peste un astfel de episod? Afla aici.
Desi legislatia din Romania prevede ca, in urma unui divort, parintii au custodie comuna si amandoi sunt responsabili de cresterea copilului, sunt cazuri in care unul dintre parinti alege sa nu isi mai asume aceasta raspundere, disparand din viata familiei.
„Este o situatie foarte dificila”, explica Adriana Mitu, facilitator de programe pentru copii si adolescenti. „Copilul se simte ranit si traieste o trauma de abandon. Teama de abandon se va gasi ulterior in relatiile sale cu ceilalti copii – se poate atasa foarte tare de un alt copil sau de invatatoare/ educatoare si sa fie gelos atunci cand nu i se ofera atentia de care ar vrea sa aiba parte.” Acest lucru se va resimti si mai tarziu, in relatiile de cuplu ale viitorului adult.
Tot Adriana ne spune ca o astfel de situatie se manifesta precum o pierdere pentru copil, asa ca ne putem astepta ca cel ic sa treaca prin cele 5 etape ale doliului:
- negarea – va spune ca nu s-a intamplat asta sau ca parintele se va razgandi si va reveni;
- furia – va da vina pe sine sau pe parintele cu care a ramas, nu va intelege de ce i s-a intamplat lui un lucru atat de nedrept;
- negocierea – va gandi ca, daca se comporta mai bine, celalalt parinte va reveni acasa si situatia se va rezolva;
- depresia – nu ca boala, ci ca stare de tristete si de singuratate;
- acceptarea – copilul, desi nemultumit de situatie, va invata sa se acomodeze in noul context.
Daca te afli intr-o astfel de situatie dupa divort, te invitam sa asculti sfaturile Adrianei, acum, la Meditatii pentru parinti.
Scopul acestui material redactional este de a informa parintii. Credem ca un parinte bine informat poate lua mai responsabil decizii privind educatia copilului sau. Informatiile transmise de intervievat reprezinta parerea personala a acestuia, nu au valoare de adevar absolut si nu reprezinta pozitia oficiala a Itsy Bitsy.