Subiectul diversificarii e asociat, de catre parinti, cu o multime de griji, emotii, intrebari, nelamuriri si chiar temeri legate de ce si cum ar trebui sa facem pentru a ne asigura ca aceasta etapa decurge asa cum ne dorim.
In mod paradoxal, nu ducem lipsa de informatii cand vine vorba de diversificare. Simtim insa nevoia unor informatii validate, de specialitate, insotite de explicatii care sa ne ajute sa facem cele mai bune alegeri pentru noi si copiii nostri.
Cand e bine sa incep diversificarea si cu ce, cum aleg alimentele pe care sa i le dau bebelusului? I le dau piure sau bucati? Cum e cel mai bine sa le pregatesc? – sunt cateva din intrebarile la care orice isi doreste raspuns orice mama aflata „in prag de diversificare” a copilului ei.
In ciuda acestor griji exista si diversificare fara stres, dar depinde foarte mult de copil, precum si de abordarea si asteptarile familiei, asa cum am aflat de la Dr. Mihaela Nita, medic pediatru si consultant in alaptare certificat IBCLC (International Board of Certified Lactation Consultants).
Invitata in emisiunea Suna bine cu Ruxandra Rusan, Mihaela Nita a discutat despre ce trebuie sa stie un parinte atunci cand incepe diversificare si despre cum poate fi abordata cat mai relaxat aceasta etapa.
Din punct de vedere stiintific nu exista o dovada clara ca diversificarea trebuie inceputa cu fructe, legume sau cereale.
Schema de diversificare trebuie adaptata in functie de copil (si de ritmul sau de crestere), de familie, precum si de sursele de hrana ale familiei.
Afla, din podcastul de mai jos, care sunt diferentele intre diversificare si autodiversificare, care sunt semnele care ne arata ca cel mic este pregatit pentru mesele solide, dar si despre ordinea in care introducem alimentele solide in meniul bebelusului diverse alimente.
Dr. Mihaela Nita este si unul din speakerii invitati la conferinta Parenting Academy cu tema Diversificarea, autodiversificare si nutritia copilului mic, care are loc pe 3 noiembrie la Hotel Sheraton din Bucuresti.