Dorintele si realizarea lor

Dorintele infloresc in mintea noastra precum floricelele de porumb si descoperim uneori ca avem capul plin de „popcorn”, iar asta ne oboseste, ne streseaza si ne da sentimentul ca nu suntem capabili de nimic, pentru ca avem o multime de dorinte si nu reusim sa facem nimic cu ele. Pentru a le vedea implinite, Cristina Negut ne propune un plan de realizare a dorintelor.
Adriana Titieni: Inainte de a ne vorbi despre planul de realizare a dorintelor, spune-ne, te rog, ce legatura e intre frici si dorinte?

Cristina Negut: Ar fi bine sa ne amintim mereu ca frica se naste in imaginar, chiar daca noi o traim in realitate. Nascandu-se in imaginar, noi putem asculta frica, o putem recunoaste si derula si putem descoperi, astfel, ca in spatele fiecarei frici se afla cel putin o dorinta.

Adriana Titieni: Da-ne un exemplu.

Cristina Negut: Sa presupunem ca am 14 ani, sunt in clasa a VIII-a si urmeaza sa dau examenul de admitere la liceu. Imi este insa teama, cred ca nu m-am pregatit suficient si ca nu o sa iau examenul. Aceasta este o frica si este important sa descopar ce este in spatele ei, ce dorinta se ascunde in spatele fricii de a nu lua examenul. In acest caz, dorinta ar fi sa iau examenul, sa ma bucur de reusita, sa aleg un liceu bun.

Iata cum, la acelasi nivel imaginar (pentru ca atat dorinta, cat si frica, se nasc in imaginar), eu aleg de fapt sa pun in fata drumului meu motivatia pentru dorinta, in loc de frica si esec.
Asadar, trebuie sa intorci frica cu spatele la drumul tau, sa fii dispus sa o asculti dar nu intr-atat incat sa-i dai prea multa atentie si sa o lasi sa te conduca, sa te copleseasca.

De fiecare data cand mergem cu dorinta in fata, ne dam dreptul sa fim ceea ce meritam sa fim si suntem mult mai creativi; dorinta ne motiveaza mult mai mult sa inaintam in ceea ce avem de facut cu ceea ce suntem si descoperim despre noi ca suntem sau putem fi.

Adriana Titieni: Intelegand lucrurile acestea, putem sa ne facem un plan de realizare a dorintelor?

Cristina Negut: Dorintele pot fi foarte multe, iar asta inseamna ca e necesar sa le prioritizam si sa facem un plan pentru realizarea celor mai importante. Trebuie sa fim constienti, pentru inceput, ca de la a avea o dorinta si pana la realizarea ei avem de parcurs un drum. Consider ca e de datoria parintilor sa le explice si copiilor acest lucru si sa-i ajute sa parcurga drumul pana la realizarea dorintelor – sa-i ajute in a-si face planurile si in a se observa pe ei  insisi pe parcursul acestor planuri.

In opinia mea, planul are doua puncte sau pasi. Primul pas il reprezinta simbolizarea materiala a dorintelor – pur si simplu iti alegi un simbol pentru dorinta care ti se pare importanta. Purtand acel simbol mereu cu tine realizezi cat de importanta este dorinta, dar in acelasi timp iti dai seama ca nu e suficient sa ai acel simbol pentru ca dorinta sa se realizeze. Simbolul trebuie sa iti aduca aminte ca ti-ai facut un plan pentru dorinta respectiva si vrei sa fii consecvent cu el. Pentru a simboliza poti alege orice obiect care sa rezoneze cu dorinta ta sau poti face un desen, un colaj care sa iti reprezinte, simbolizeze dorinta.

Odata ales simbolul, urmeaza al doilea pas: ia o coala de hartie, imparte-o in patru, iar casutele astfel formate le completezi cu: Aliatii (cine te poate ajuta in realizarea dorintei si cu ce), Resursele (de ce resurse dispui pentru realizarea dorintei), Constrangerile (inclusiv cu referire la propria persoana – incapacitatea de a-ti gestiona mai bine timpul, lenea) si Limitele (in realizarea dorintei). Tinand cont de constrangeri si de limite vei deveni realist si-ti vei da seama cat de pregatit esti pentru a lucra la realizarea dorintei. Daca descoperi ca atat constrangerile, cat si limitele sunt rezonabile, atunci te poti concentra pe aliati si pe resurse pentru a-ti realiza dorinta.

In acest mod dorinta incepe sa capete forma si un contur mai clar, iar tu te vei raporta onest la dorinta, care nu te va mai framanta oricum in cap, ci se va transforma intr-un scop de atins.

Capacitatea de a naste dorinte este o calitate de baza a imaginarului nostru, si desi poate parea uneori coplesitor sa avem o multime de dorinte, daca reusim sa le prioritizam si urmam pasii de care am vorbit mai sus, atunci vom fi altfel pregatiti pentru a realiza dorintele cu adevarat importante pentru noi.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s