Divortul – dureros, dar salvator pentru copil

„Cel mai bun lucru pe care il poate face un parinte pentru copilul sau este sa-si iubeasca partenerul de viata”, spunea Zig Ziglar intr-o frumoasa carte a sa.

Copiii se simt extrem de bine atunci cand parintii lor traiesc in armonie unul cu celalalt. Ei pot creşte frumos si sanatos din punct de vedere psihic într-un astfel de climat. Cand iubirea dispare, neintelegerile sunt permanente si cei doi nu mai gasesc prea multe beneficii personale in a fi impreuna, este bine sa se opteze mai intai pentru o consiliere maritala cu ajutorul unui psiholog. Aici, cei doi parinti isi pot da sansa clarificarii relatiei lor si pot opta apoi fie pentru a reface această relatie,fie pentru a se separa.

Evident ca solutia reconstructiei relatiei si a sistemului familial este de dorit. Descoperirea unor noi patternuri de interactiune intre adulti ii poate face pe acestia sa reinvie iubirea si sa traiasca din nou fericiti unul cu celalat. In astfel de conditii, disponibilitatea emotionala si cognitiva pentru copil a celor doi parinti ar putea sa reapara cu impact pozitiv asupra dezvoltarii psihosociale a acestuia.

Alteori, reconcilierea relatiei dintre adulti poate conduce catre separare. Desi aceasta este adesea extrem de dureroasa pentru toti membrii familiei, este totusi o solutie salvatoare pentru ei. De ce? Pentru ca fiecare dintre parinti sa poata fi fericit/a singur/a sau poate alaturi de altcineva şi, in consecinta, disponibil/a emotional pentru copilul sau. Un parinte nefericit, deprimat sau mereu nervos si agresiv datorita neintelegerilor de la nivelul relatiei de cuplu nu are niciodata o influenta buna asupra dezvoltarii copilului sau.

Unii parinti considera ca pot ascunde sau tine in secret problemele lor de cuplu, ramanand de dragul copilului impreuna pentru ca acestuia sa-i fie bine. Ei se insala amarnic. Copilul are un adevarat „radar” emotional care il ajuta sa simta ca este ceva in neregula cu parintii sai. Aceasta „neregula” il va face sa devina un copil anxios si deci, simptomatic, un copil care va ridica o serie de mari probleme parintilor sai tocmai pentru a le atrage atentia acestora si a-i abate de la problemele lor. Dezvoltarea armonioasa a sa va fi astfel puternic afectata, iar efectele vor fi cu bataie lunga în viata sa de copil, adolescent si adult. Deci, a sta impreuna doar pentru copil nu este o alegere buna. Atata viata adultilor, cat si a copiilor va fi coplesita de nefericire si probleme.

Asadar, daca te afli intr-o astfel de situatie si alegi aceasta cale a separarii sau a divortului, alege in primul rand sa vorbesti, împreuna cu partenerul tau, cu copilul, tinand cont de urmatoarele sfaturi:

[page]

• Impartasiti-i aceasta hotarare copilului vostru! Este mult mai securizant pentru acesta ca vestea sa vina de la amandoi.

• Explicati-i ca hotararea va apartine voua, adultilor, iar el nu este vinovat cu nimic de aceasta separare a voastra.

• Asigurati-l apoi ca veti ramane pentru totdeauna parintii lui si fiti consecventi cu ceea ce presupune acest lucru:
-asigurati copilul de intelegerea si dragostea voastra pentru el
-explicati-i ca iubirea fata de el difera de iubirea fata de noul/a partener/a
-petreceti o parte din timpul liber cu el
-impuneti aceleasi reguli de educatie si dezvoltare
-sanctionati in acelasi mod incalcarea regulilor
– fiecare din voi trebuie sa incurajeze copilul sa pastreze relatia cu ambii parinti si sa-i respecte, dandu-se pe sine ca exemplu.

Ce se intampla cu copilul tau in perioada separarii?

• Cu cat varsta copilului este mai mica, cu atat separarea va fi traita ca fiind extrem de dureroasa.
• Este posibil ca multa vreme copilul tau sa nu poata accepta aceasta separare si sa traiasca la nivel fantasmatic bucuria unei familii unite, de tip idilic. Nu te ingrijora! Cu timpul, va reusi sa accepte realitatea.
• Furia, inchiderea in sine, starea de melancolie, implicarea diminuata in activitatile sociale si scolare, depresia, tulburarile de somn (insomnii, cosmaruri), dificultatile alimentare si bolile psihosomatice sunt o serie de simptome ce pot sa apara la copilul tau in aceasta perioada.

Copilul de varsta prescolara poate fi extrem de afectat, mai ales atunci cand este dependent de parintele care obisnuia sa aiba grija de el. Cand pierde acest parinte, copilul poate dezvolta o serie de comportamente regresive (suptul degetului, enurezis), poate deveni mai neascultator si poate avea accese de furie.

Copilul de varsta scolara poate manifesta aceleasi simptome ca si copilul mai mic dar, in principiu, prezinta semne mai evidente de manie, ingrijorare, tristete, frustrare, confuzie, anxietate si cauta frecvent contactul cu parintele absent. Este bine sa fii intelegator si rabdator cu el si sa accepti exprimarea tuturor acestor nevoi ale sale. Ori de cate ori poti, ajuta-l sa se intalneasca cu celalalt parinte.

Un consilier psihologic il va putea ajuta, de asemenea, pe copil sa depaseasca mai usor aceasta grea incercare pentru el!

Ce se intampla cu tine cand ramai parinte singur?

[page]

Esti parinte singur. Viata ti-a oferit o mare provocare! Fii curajos şi asuma-ti:

• Responsabilitatea de a-ti creste copilul si de a petrece cu el timpul astfel incat acest lucru sa va aduca amandurora satisfactii. Nu incerca sa compensezi absenta ta cu cadouri, excursii cu scoala si o serie de alte avantaje materiale! Bucuria si siguranta pe care le resimte copilul in prezenta ta nu pot fi inlocuite cu nimic!
• Responsabilitatea de a oferi o buna educaţie si de a face tot ce-ti sta in putere pentru ca puiul tau sa-si poata implini visele.
• Responsabilitatea de a-l vorbi de bine pe celalalt parinte si de a nu-i cere copilului sa iti tina partea.
• Responsabilitatea respectarii intelegerii asupra orelor si zilelor de vizita. Daca intretii ura copilului pentru parintele absent sau daca pur si simplu impiedici intalnirile regulate cu acesta, vei putea avea surpriza unor consecinte negative asupra viitorului emotional, sexual si social al copilului
• Responsabilitatea de a avea grija de tine pentru ca, deseori, copilul imita intocmai comportamentul tau.

Mentinerea unei stari de suparare il influenteaza negativ si pe copil. Este bine sa gasesti o modalitate de a-ti reduce sentimentele negative! Acestea, acumulate, pot avea ca efect manifestarea ta agresiva fata de copil. De aceea, este important sa te calmezi si sa-ti descarci starile proaste in alte directii. Poti sa faci sport, sa-ti gasesti putin timp pentru tine, pentru a-ti aduna gandurile si a te relaxa. In felul acesta, interactiunile cu copilul tau vor sta sub semnul dialogului armonios. Incearca sa ai un comportament cat mai echilibrat, iar daca apar probleme, cere ajutor familiei, prietenilor sau psihologului consilier!

• Responsabilitatea de a fi fericit si de a inlocui partenerul care lipseste.

A fi mama si tata pe termen scurt este in regula. Pe termen lung insa, acest dublu rol iti creeaza si tie, si copilului tau mari probleme. Nu uita, copilul tau are nevoie de doua modele de identificare: unul feminin si celalalt masculin. In felul acesta, el se va dezvolta frumos si sanatos, va fi cu adevarat barbat sau cu adevarat femeie si va avea sansa sa aiba o viata de cuplu mai buna, mai stabila si mai productiva pentru el. Fii foarte atent/a ce alegere vei face de aceasta data! Poate ca mai intai cateva sedinte de consiliere te vor ajuta sa intelegi ce s-a intamplat in relatia pe care ai avut-o si ce anume ar trebui sa schimbi in comportamentul tau pentru ca experientele sa nu se repete intr-o relatie noua, iar alegerea unui nou partener sa se faca dupa alte criterii.

Iti dorim succes! Si tu, si copilul tau veti avea multe de invatat din aceasta provocare pe care viata v-a oferit-o. Nu uita: ceea ce face un copil sanatos si fericit este hrana emotionala si siguranta pe care o primeste!

Echipa SGD
www.SGD.ro
tel: 0730118354

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s