Diversificarea alimentației la bebelusi

Despre diversificarea alimentatiei la bebelusi sunt foarte multe de spus, insa ce este important sa stim este ca exista anumite etape pe care trebuie sa le urmam, daca vrem sa-l ajutam pe cel mic sa se dezvolte frumos si sanatos.

Pana in pragul varstei de 4-6 luni, principala sursa de alimentatie a bebelusului este laptele.

Laptele matern este hrana naturala ideala pentru un bebelus, deoarece ii asigura absolut toti nutrientii de care micutul are nevoie si actioneaza ca o bariera protectoare impotriva tuturor infectiilor sau problemelor care pot aparea in primii ani de viata.

Medici din lumea intreaga recomanda ca procesul de diversificare sa apara dupa primele 6 luni de viata, pentru a evita in primul rand dezvoltarea alergiilor la diverse alimente.

Inainte de a face acest pas important, o vizita la medicul pediatru este esentiala, mai ales in cazul bebelusilor nascuti prematur.Cand incepeti dieta diversificata, trebuie sa aveti in vedere evitarea alimentelor solide cu care bebelusul se poate ineca.

Dupa primele 5 luni, puteti introduce in meniul bebelusului urmatoarele fructe, sub forma de piure , nicidecum felii sau bucati:

  • banana
  • mar
  • para

Spalati bine de tot fructele si taiati coaja inainte de a le pasa. Este recomandat sa consume aceste fructe proaspete, deoarece prin fierbere isi pot pierde vitaminele si proprietatile.

Dupa 6 luni, micutul este pregatit pentru pasul urmator, legumele sub forma de piure, fara sare:

  • cartoful dulce
  • morcovul
  • dovlecelul

Cu trecerea timpului, puteti face tranzitia si catre alte legume, cum ar fi broccoli, pastai verzi sau conopida, dar si catre carne de pui, curcan sau vita, fiarta, pasata si asezonata cu un strop de ulei de masline.

Dupa 8 luni puteti introduce in alimentatia prichindelului urmatoarele alimente:

  • iaurtul, preferabil natural, fara fructe sau alti conservanti
  • fructe precum pepene sau mango
  • oua, branzica de vaci, carne de peste, portocale, insa in portii mici si in mese regulate.

La varsta de 10 luni, bebelusii pot trece la mancarica sub alta forma, taiata in bucatele si in cantitati mai mari.

Îi puteti face cunostinta cu painica, cu orezul sau cu pastele, in masura in care le tolereaza si nu le refuza din start.

Dupa primul an, micutul isi formeaza propriile gusturi in privinta alimentelor, asa ca sa nu ramai surprinsa cand va refuza anumite mancaruri.

Nu-l forta sa manance atunci cand nu mai poate si incearca sa-i oferi in fiecare zi gusturi noi. Este momentul in care poti adauga in meniul lui orice leguma, capsuni,zmeura, orice tip de carne consumata pana la aceasta varsta, miere de albine si lapte de vaca.

Este bine de retinut ca o parte din alimentele mai jos au risc alergenic crescut si ca este indicat sa fie consumate pentru inceput in cantitati mici:

  • laptele de vaca
  • albusul de ou
  • mierea
  • capsunile

De asemenea, nu uita ca orezul si carnea provoaca constipatia la bebelusi, in timp ce perele, rosiile sau sucul de morcovi pot cauza diareea.

De multe ori, servitul mesei va fi mai mult o joaca pentru micul explorator si ai nevoie de foarte multa rabdare, insa daca aceasta strategie da roade si cel mic termina tot ce i-ai pregatit in castronel, te poti considera o mamica norocoasa.

Obiceiurile alimentare bune sau rele dobandite in primul an de viata isi vor pune amprenta in dezvoltarea micutului, lucru pentru care recomand parintilor sa fie foarte atenti si sa nu uite ca ei sunt cel mai bun exemplu pentru copil.

Citeste despre diversificarea la bebelusi in detaliu pe diversificarealabebelusi.ro.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s