Inca de la aparitia primului dintisor copilul trebuie spalat pe dinti. Atat dintii de lapte cat si dintii permanenti ai copilului trebuie ingrijiti pentru a evita aparitia cariilor. Ce importanta au dintii de lapte? Care sunt factorii ce determina aparitia cariilor? Cum realizam un periaj corect? Din ce motive apar anomaliile dentomaxilare ?
Interviu realizat cu asist. univ. Loredana Dumitrascu in cadrul emisiunii „Meditatii pentru parinti” realizata de Adriana Titieni
A: Ce ar trebui sa stim despre dintii copiilor nostri? Ce ar trebui sa facem incat copii nostri sa nu aiba carii dentare si sa se perieze corect?
I: Exista cateva lucruri de baza:
– dintisorii de lapte sunt inlocuiti la un moment dat de dintii permanenti si acesti dinti permanenti sunt confundati cu dintii temporari iar din cauza asta nu li se da suficienta atentie;
– care este rolul dintilor de lapte si importanta lor, caci chiar daca ei se schimba au un rol important;
– care sunt factorii implicati in aparitia cariilor si care sunt semnele pe care parintii ar putea sa le observe, semne care sa-l trimita la medicul ortodont;
– eruptia dintilor de lapte si problemele care apar in preajma eruptiei.
A: Sa incepem cu dintii de lapte.
I: Orice dinte are o radacina. La dintii de lapte radacina e mai scurta, iar la dintii permanenti radacina este lunga si puternic ancorata in os. Coroana dintelui este acoperita de smalt, dentina si pulpa sau nervul dintelui, iar radacina are dentina si cement. Este important de stiut ca structura smaltului este cumva mostenita genetic si intr-adevar exista copii care au o mai mare predispozitie la carii. Totusi caria este o boala data de microbi; de aceea este foarte important ce mananca micutul, cat de des il spalam pe dinti si trebuie sa cunoastem metodele preventive care pot fi folosite in colaborare cu medicul dentist.
A: La ce varsta apare eruptia dentara?
I: Primii dinti apar in jurul varstei de 4-6 luni, cu variatii. Daca dintii apar mai devreme sau mai tarziu nu trebuie sa va ingrijorati. Este important de stiut ca din cauza acestei eruptii, copilul poate sa planga, in functie de diversi factori. Nu putem sa spunem dinainte daca la un anumit copil o sa fie probleme de eruptie sau nu, dar observam ca la un moment dat gingia se inroseste, este bombata, copilul duce la gurita diferite obiecte, saliveaza mai mult. De aceea, in acele momente putem sa-l ajutam cu comprese de ceai de musetel, tei si sa masam locul de eruptie, sau folosim un gel special, de la farmacie. Daca observam ca in aceasta perioada copilul face febra, plange, nu mananca sau este agitat ar fi bine sa mergem la pediatru sau la medicul dentist sa vedem ce se intampla. Poate fi un chist de eruptie sau o infectie. Nu trebuie sa stam acasa daca micutul chiar se simte rau.
A: Cum trebuie intretinuti primii dinti aparuti?
I: Sunt pareri impartite dar cei mai multi colegi sustin ca inainte sa apara primul dinte, parintele ar trebui sa-i curete gingia copilului cu degetul infasurat intr-un tifon si cu apa calduta. Astfel copilul va avea o gurita curata, iar parintele isi va forma niste reflexe pentru curatarea gurii copilului. Din momentul aparitiei, dintele este expus cariilor, microbilor din alimente, ducand mana la gura. Copilul trebuie spalat pe dinti cu periute speciale, inainte de culcare, dupa ce a mancat. Legat de pasta de dinti parerile sunt impartite: unii spun ca pana la varsta de doi ani nu ar trebui folosita pasta de dinti, insa altii spun ca se poate folosi o pasta de dinti fara fluor.
A: Am trecut de etapa in care am aflat ca un copil care are un dintisor trebuie spalat pe dinti.
I: Daca nu se spala pe dinti seara, dintii copilului vor face caria de biberon, dintii din fata se innegresc; la unii copii se observa negri chiar toti dintii si asta din cauza faptului ca zaharul din lapte, suc, ceai indulcit ramane pe timpul noptii, stagnand in gurita copilului. Microbii au nevoie de mancare iar mancarea lor o reprezinta acest zahar. Dintii de lapte se schimba, dar rolul lor este foarte important.
In momentul in care un dinte de lapte este pierdut, din os incepe sa erupa dintele permanent si toate inghesuirile dentare apar uneori din cauza ca dintele de lapte a fost pierdut mult mai devreme, dintii au migrat, spatiul s-a micsorat, iar dintele permanent nu a mai avut loc sa iasa. Daca un copil are o astfel de problema, poate merge la medicul dentist si acesta va face un asa numit mentinator de spatiu, care sa nu permita dintilor sa se miste.
A: Care este opinia ta in ceea ce priveste suzeta?
I: Daca observam ca un copil are obiceiul ca duca manuta la gura, intr-adevar suzeta este de dorit, dar este foarte important sa nu il lasam cu suzeta peste un an, un an si jumatate, nici biberonul nu este de dorit. Trebuie sa-l invatam cu canuta, pentru ca se produc deformari ale maxilarului, si asta conduce ulterior la aparat ortodontic. Dar intr-adevar sunt anumite obiceiuri pe care copilul le poate capata, care duc la anomalii dentomaxilare: suptul degetului, dormitul cu capul foarte pe spate, sunt multe lucruri pe care un parinte trebuie sa le aiba in vedere inca din primele luni de viata ale copilului.
A: Sa trecem la copiii mai marisori. Ce se poate intampla, ce ar trebui sa urmarim la aceste varste?
I: Primul dinte permanent iese in spatele dintilor de lapte in jurul varstei de sase ani si o mare problema o au medicii dentisti cu acest dinte, tocmai pentru ca parintele crede ca este tot un dinte de lapte. Acesta are acele santuri, mai pronuntate decat la dintii de lapte. Acest dinte este unul de baza care echilibreaza muscatura si daca este cariat, atunci trebuie plombat. Daca trebuie retezat sau extras, toata ocluzia este afectata si de foate multe ori pe acesti dinti definitivi se foloseste o metoda preventiva denumita “sigilare”. Practic, aceste vai de pe suprafata cu care dintele musca, sunt acoperite cu o substanta fluida care nu permite resturilor alimentare si microbilor sa intre acolo si sa faca o cariuta.
Trebuie observata evolutia copilului pentru ca aceste anomalii dentomaxilare apar inca din primii ani de viata. Daca in familie a existat o anumita anomalie este posibil ca si copilul sa o aiba.
A: Care este diferenta dintre un medic dentist si unul ortodont?
I: La sfarsitul facultatii, absolventii de medicina dentara sunt medicii dentisti, apoi urmeaza diferite specializari (s-au introdus si mastere) iar anumiti medici aleg sa devina specialisti in ortodontie si ortopedie dento-faciala, domeniu este foarte dificil. Se studiaza trei ani, se fac in permanenta cursuri de specializare si nu orice medic dentist ar trebui sa puna aparate dentare.
Intorcandu-ne la primele luni de viata ale copilului, este foarte important de stiut faptul ca alaptarea are un efect foarte bun asupra aparatului dentomaxilar, pentru ca atunci cand suge copilul efectueaza anumite miscari cu buzele, cu limba, cu oasele maxilare, miscari ce stimuleaza dezvoltarea armonioasa.
Respiratia este de asemenea importanta. Trebuie sa observam daca respira pe gura sau pe nas, pentru ca problema va avea efect pe termen lung si asupra dezvoltarii dintilor si asupra formei maxilarului. Exista chiar o fata specifica la oamenii care au avut polipi in copilarie in care dintii sunt mai iesiti in fata, maxilarul este alungit. Lucrurile acestea pot fi evitate cu putina atentie si analiza. Parintele trebuie sa urmareasca si cum inghite copilul.
Periajul ar trebui sa dureze cam trei patru minute, cat ar dura o melodie vesela pe care copilul o asculta de dimineata cu placere. Ce este bine de stiut referitor la periaj este faptul ca parintele poate sa il obisnuiasca pe copil cu periuta chiar inainte sa poata sa se spele pe dinti. Chiar se recomanda sa aiba o periuta de joaca, pe care o poate roade mai ales in perioada de eruptie a dintilor. Dupa aceea, parintele este responsabil de periaj pana cand implineste copilul varsta de doi ani, dupa care poate sa inceapa sa se perie singur pe dinti, sub supravegherea parintelui, insa parintele finalizeaza. Un copil nu va reusi sa se spele bine pe dinti, dar e bine sa inceapa sa-si dezvolte autonomia si sa fie laudat pentru progresele pe care le face.
In ceea ce priveste miscarea de periaj, prima tehnica ar fi realizarea de cercuri cu periuta pe suprafata ocluzala, si matura de sus in jos si de jos in sus, de la gingie spre dinte. Totusi aceste miscari trebuie supravegheate de parinte pentru ca un copil nu are abilitatea de a se spala cum trebuie pe dinti.