Diferentele intre sentimentul de vinovatie si cel de rusine

Diferentele intre sentimentul de vinovatie si cel de rusine

Vinovatia, ca multe alte emotii mai complexe, se invata. Insa, pentru a-ti invata copilul sa ii para rau pentru o greseala, este nevoie sa ii povestesti despre sentimentul de vinovatie. Cum faci asta? Iti spunem acum, la Meditatii pentru parinti.

In primul rand, este nevoie sa intelegi diferentele intre sentimentul de vinovatie si cel de rusine. In ceea ce priveste rusinea, am mai vorbit intr-o editie anterioara despre faptul ca aceasta emotie are legatura cu ceea ce suntem.

In schimb, vinovatia are legatura cu un comportament al nostru – ne simtim vinovati cand facem o nedreptate cuiva. „Vinovatia este benefica pentru a ne ajuta sa avem comportamente acceptate social – ne dorim sa traim intr-o societate care sa ne sprijine dezvoltarea si care sa aiba in vedere si nevoile mele, dar si ale celuilalt”, explica Adriana Mitu, facilitator de programe pentru copii si adolescenti.

De cele mai multe ori, in relatia cu cei mici, le poruncim sa se simta vinovati pentru o greseala facuta. „Du-te si cere-ti scuze imediat!” Problema este ca, daca micutul tau nu simte cu adevarat sentimentul de vinovatie, scuzele pe care le ofera celuilalt vor fi goale, fara semnificatie, iar greseala se va repeta.

Cum iti ajuti copilul sa empatizeze cu cel fata de care a gresit? Cum separi vinovatia de santaj emotional? Afla raspunsurile acum, la Meditatii pentru parinti.

Citeste mai multe despre Colectia ABC-ul povestilor terapeutice, aici: http://adrianamitu.com/carti/pachete-terapeutice-poveste-si-puzzle/.

Acest material face parte din campania Gradinite fara Bullying.

#gradinitefarabullying #scolifarabullying #sanatateemotionala


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s