Parca mai mult ca niciodata, ne grabim sa punem diagnostice copiilor care nu se aliniaza unor standarde pe care noi le consideram normale. Asa, ne trezim ca ADHD a devenit „boala secolului 21”. Sa fie adevarat? Oare chiar avem mai multi copii cu deficit de atentie sau doar diagnosticam energia de copil ca o boala?
Despre diferenta dintre copiii mai energici si cei cu o deficit de atentie, psihologul Daniela Gheorghe spune: „Limita este foarte firava si, din pacate, de cele mai multe ori, in Romania, se pune diagnosticul cel mai grav – ADHD.”
In primul rand, ea ne spune ca orice diagnostic nu ar trebui pus de parinti sau de profesori, ci de psihologi sau psihiatri, cei care si recomanda un plan de terapie. Ea mai sugereaza ca nu este bine sa iti compari propriul copil cu prietenii sau colegii sai, ci sa il compari cu el insusi, cu ceea ce, pana la un anumit punct, era un comportament normal.
Impactul familiei asupra dezvoltarii copilului
Inainte sa te gandesti ca ar fi ceva in neregula cu atentia copilului tau, iti recomandam sa tii cont de varsta sa:
- pana la 3 ani, copilul poate sa fie atent maximum 20 de minute;
- la 4 ani, atentia copilului poate dura 30 de minute;
- dupa 7 ani, copilul poate sa fie atent peste 50 de minute la o sarcina.
„ADHD-ul, din punctul meu de vedere, este ultima faza. Pana la ADHD, am avea multe de povestit si de facut”, explica Daniela Gheorghe.
Inainte sa te gandesti ca piciul tau ar avea un deficit de atentie, este bine sa tii cont si de ceilalti factori din jurul sau: gradul de oboseala, daca o sarcina il plictiseste sau nu il intereseaza, daca i-ai cerut sa faca ceva prea greu.
Apoi, ia in considerare exemplele din familie. Aveti un stil mai rapid de actiune si de vorbire? Este copilul inconjurat de prea multi stimuli? Se intampla lucruri in familie, care l-ar putea tulbura emotional pe cel mic?
Semne care tradeaza deficitul de atentie
Iata ce ar putea sa iti dea de gandit ca micutul are un deficit de atentie:
- cand nu se poate concentra asupra unui joc mai mult de 5-10 minute;
- cand este nerabdator sa treaca la un alt joc sau nici macar nu este atent la lucrurile principale din casa;
- cand este diferit fata de cum era el inainte – se supara mai usor, este mai agitat.
Care sunt semnele ce ar putea sa iti dea de gandit ca prichindelul tau are tulburari de atentie? Afla din materialul de mai jos: