Dieta mediteraneana

Pentru un stil de viata sanatos, dieta mediteraneana este exact ceea ce ai nevoie in aceasta perioada. Iata cum te poate ajuta si ce presupune.

Acest regim alimentar se bazeaza pe mancarurile traditionale din tarile ce inconjoara Marea Mediterana, precum Italia, Franta, Grecia si Spania. Si, desi gastronomiile difera de la o tara la alta, au si elemente comune, incorporate in dieta mediteraneana:

  • fructe si legume (rosii, vinete, citrice si de sezon)
  • cereale integrale
  • nuci, alune si seminte
  • leguminoase (fasolea, mazare)
  • vin rosu (cu moderatie)
  • peste (macrou, pastrav, somon, hering) si fructe de mare
  • ulei de masline
  • ierburi aromate (proaspete, daca se poate), precum busuioc, oregano, patrunjel, menta

Multi nutritionisti considera ca aceasta alegere alimentara este mai mult decat o dieta si ca este unul dintre cele mai sanatoase stiluri de viata din lume. In plus, mancarurile sunt foarte aromate!

Printre beneficiile unei astfel de diete se numara: scaderea in greutate, un control mai bun al zaharurilor din sange, combaterea depresiei, reducerea riscului de boli de inima.

Iata cateva sfaturi despre cum poti integra dieta mediteraneana in alimentatia ta zilnica:

  • Inlocuieste grasimile folosite la gatit cu ulei de masline. Uleiul de masline extra-virgin si putin otet balsamic pot inlocui untul pe paine. Si, da, exista si grasimi sanatoase, cum ar fi maslinele si uleiul lor, fructul de avocado, pestele si uleiul de in.
  • Schimba proteinele din carnea rosie cu cele din pui si curcan, peste, seminte si fasole. Astfel, vei reduce aportul de grasimi nesanatoase (saturate). De asemenea, nu praji pestele, ci, mai degraba, gateste-l la aburi. Alege un peste gras, cum ar fi somonul, intrucat este foarte bogat in omega-3.  Sau fa-ti o mancare de mazare sau o salata cu fasole rosie si naut.
  • Integreaza legumele in toate mesele zilei. La micul dejun, de exemplu, iti poti face o omleta cu spanac. La pranz ai putea sa mananci o ciorba, iar seara – o salata cat mai colorata!
  • Poti manca lactate, intr-o anumita masura, dar indreapta-te spre cele care contin culturi de bacterii, cum ar fi: kefir, iaurt, ayran, ricotta. Acestea sunt mai usor de digerat, iar bacteriile contribuie la sanatatea digestiei. Un pahar de kefir pe zi este ideal.
  • Foloseste condimente si ierburi in mancarurile pe care le faci. Nu numai ca vor da o aroma aparte preparatelor culinare, dar acestea contin si proprietati antiinflamatoare.
  • Cand ai chef de o gustare, mananca niste migdale sau alune de padure sau seminte de in, in loc de junk food. Iti vor da energie si proteine si sunt mult mai sanatoase. Sau poate vrei un iaurt simplu, fara grasimi.
  • Inlocuieste produsele din faina alba (paine, paste etc.) cu produse din faina integrala sau bob intreg. De exemplu, orzul este bogat in fibre si satios: combina-l cu niste ciuperci, intr-o supa delicioasa.
  • Cum spuneam, dieta mediteraneana este un stil de viata sanatos. Asa ca, atunci cand te asezi la masa, nu infuleca in fata televizorului. Ofera-ti timpul sa savurezi preparatele, alaturi de cei dragi, bucurandu-te de mancare si companie. Mancand mai incet, organismul tau isi va desfasura toate procesele intr-un ritm normal, relaxat. Mediteraneenii pun mare pret pe masa in familie, asa ca transforma macar cina intr-o ocazie de conectare cu sotul tau/ sotia ta si cu puiul tau.

Ai gatit pana acum din bucataria mediteraneana? Ce anume?

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s