Diaspora Civică Berlin – un pilon al implicării civice și culturale în comunitatea românească din Germania

Diaspora românească din Berlin a găsit în Diaspora Civică Berlin (DCB) o platformă de conectare și implicare civică. Fondată în 2017 de un grup de români care și-au dat seama că nu există o asociație dedicată acestui scop, organizația s-a născut din dorința de a crea o comunitate activă și unită, preocupată de drepturile și responsabilitățile sale atât în Germania, cât și în România.

Diaspora Civică Berlin își desfășoară activitatea în Berlin, Germania, și are ca scop susținerea românilor din diaspora, cu un accent special pe implicarea lor civică. Sub coordonarea românilor Claudiu Hurban (președintele DCB) și Ioana Dragoș (vicepreședinte DCB), asociația organizează o varietate de evenimente care promovează cultura românească, drepturile cetățenești și dialogul cu instituțiile publice din România și Germania.

Cu toate că organizația are sediul în Berlin, evenimentele și proiectele sale au un impact mai larg, colaborând cu organizații din întreaga lume.

DCB desfășoară o gamă largă de activități, menite să întărească legătura românilor cu țara de origine și să le ofere oportunități de implicare civică și culturală în societatea germană.

Harta Diasporei este unul dintre proiectele Diasporei Civice Berlin, un proiect online permite comunităților de români din străinătate să creeze hărți proprii pentru localitățile lor, adăugând locații și servicii românești de interes. Harta devine astfel un instrument util de conectare pentru românii din întreaga lume.

De-a lungul anilor, DCB a organizat numeroase evenimente culturale menite să aducă artiști români în fața comunității din Berlin. Un astfel de exemplu este sărbătorirea Zilei Naționale a României, la care participă artiști și muzicieni români stabiliți în Germania. Printre proiectele artistice conectate de România se numără și „Mihail Sebastian și tinerii cu sufletul de crin” – un web-comic ce explorează alunecarea spre dreapta a societății românești între 1935 și 1944, și „Loteria Climatică” – o instalație artistică și serie de videoclipuri care abordează criza climatică într-un mod accesibil și atractiv.

De asemenea, DCB promovează implicarea românilor în viața politică și civică prin dezbateri cu candidați, campanii de informare „Ieșiți la vot!” și consultări cu autorități române și germane – inițiative care contribuie la o mai bună reprezentare a românilor în diaspora.

Pe lângă proiectele culturale și civice, DCB organizează și evenimente sociale, precum picnicuri și cafenele civice, care oferă românilor din Berlin ocazia să se cunoască și să socializeze într-un mediu relaxat.

Ioana Dragoș, vice-președintele DCB, subliniază că misiunea organizației este de a oferi românilor din diaspora oportunitatea de a-și valorifica potențialul, de a-și face vocea auzită și de a-i menține în legătură cu România prin implicarea lor în proiecte care reflectă valorile civice, artistice și sociale ale țării noastre, dar și în acțiuni care contribuie la integrarea lor în societatea germană.

Diaspora Civică Berlin este, fără îndoială, un model de implicare și solidaritate pentru românii din afara granițelor, oferindu-le nu doar un spațiu de întâlnire, ci și un mod de a contribui activ la schimbarea societății.

Pentru mai multe informații, vizitați diasporacivica.berlin și urmăriți activitatea lor pe Facebook și Instagram.

Mai multe detalii despre proiectele și activitatea DCB se găsesc pe site-ul DCB, aici, și pe conturile de social media ale organizației: Facebook și Instagram.

Ascultă emisiunea „Ora Diasporei” și află mai multe despre Diaspora Civică Berlin de la Ioana Dragoș și Claudiu Hurban, care au povestit în direct, la radio, despre proiectele DCB:

Emisiunea „Ora Diasporei” este realizată săptămânal, în direct în fiecare zi de vineri, în intervalul orar 11:00 – 12:00, și îi are ca invitați pe liderii comunităților românești din Diasporă, care dezvoltă proiecte în beneficiul românilor. Vom scoate la lumină și vom arăta lucrurile frumoase care se fac peste tot în lume, în comunitățile românești, și vom descoperi că românii sunt plini de inițiativă și umanitate în contextele potrivite.

Prin aceste inițiative, proiectul își propune să întărească identitatea culturală românească, să sprijine integrarea și adaptarea copiilor și părinților români în diaspora și să creeze noi oportunități pentru promovarea și celebrarea culturii românești în întreaga lume.

Urmărește întreaga serie de emisiuni „Ora Diasporei” în aplicația Itsy Bitsy FM, unde poți asculta și emisiunile audio „Mândru că sunt român!”, create de Leon Magdan.

Poți descărca și instala gratuit aplicația Itsy Bitsy FM din App Store sau Google Play:

Descoperă și alte povești despre inițiativele românilor din comunitățile din diaspora în secțiunea Diaspora, care oferă o platformă de comunicare și conectare între comunitățile românești din diasporă și cele din țară.

Emisiunea „Ora Diasporei” și secțiunea Diaspora din site-ul itsybitsy.ro fac parte din proiectul „Mândru că sunt român! by Itsy Bitsy FM”, menit să asigure păstrarea și afirmarea identității culturale a românilor de pretutindeni, promovarea României și a valorilor comunităților românești în Diasporă, prin radio și prin aplicația gratuită Itsy Bitsy FM. Proiectul este finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (august – octombrie 2024).


Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s