Cu diagnostic sau fără, copiii noștri au nevoie de cele mai bune instrumente atunci când vine vorba de creșterea lor sănătoasă.
Pentru a veni în sprijinul părinților cu informații valoroase, care să-i ghideze în găsirea celor mai potrivite instrumente pentru creșterea copiilor și adolescenților tipici și atipi, Itsy Bitsy FM și Autism Voice propun o nouă emisiune: „Dialog tipic și atipic” – în fiecare marți, de la ora 10:05, începând din 3 septembrie!
Emisiunea este dedicată sănătății mintale, emoționale și relațională a copiilor și adolescenților și este realizată de Nicoleta Mariana Orlea.
În cadrul emisiunii, Nicoleta abordează, alături de specialiști în domenii variate ale psihologiei și psihiatriei, probleme din sfera tulburărilor de dezvoltare, emoționale sau de comportament la copiii și adolescenții tipici și atipici, oferind răspunsuri și recomandări de specialitate menite să contribuie la îmbunătățirea sănătății copiilor și adolescenților tipici și atipici.
Printre specialiștii invitați la „Dialog tipic și atipic” se numără:
- Anca Dumitrescu – Presedinte Autism Voice, BCBA, Psiholog;
- Ana Bogda – consultant ABA, Psiholog;
- Laura Ciobanu – BCBA, Psiholog;
- Andreea Cosmaciuc – Consultant ABA, Psihoterapeut.
Ascultă „Dialog tipic și atipic” la Itsy Bitsy FM în fiecare marți, de la ora 10:05, începând din 3 septembrie, și urmărește toată seria de dialoguri sub formă de podcast video în aplicația Itsy Bitsy FM și pe canalul de YouTube Itsy Bitsy!
Nicoleta Mariana Orlea este director de fundraising și comunicare în cadrul Autism Voice, speaker, trainer și consultant de strângere de fonduri pentu organizatii non- guvernamentale, precum și trainer de neurodiversitate la locul de muncă pentru companiile care vor să devină mai incluzive.
Nicoleta și-a asumat fiecare rol profesional cu convingerea că schimbările sistemice pe care le provoacă vor deveni beneficii directe și pentru copiii săi, Edi și Remus, iar lumea viitorului va fi mai incluzivă cu tinerii cu autism, cum este Remus, ori cu cei ca Edi, pentru care s-a inventant eticheta de „hiperactiv”.
Asociația Autism Voice a fost fondată în 2008 și este prima asociație specializată în recuperarea copiilor cu autism, care a introdus în România posibilitatea formării specializate ABA a terapeuților. De peste 16 ani, Autism Voice oferă programe complexe de recuperare a copiilor cu autism, în centre sau la domiciliu, iar 87% dintre copiii aflați în recuperare sunt incluși în programe sociale și școlare.
În cadrul centrelor Autism Voice se derulează programe de diagnosticare precoce, evaluare și terapie ABA, psihoterapie, logopedie, consiliere și training pentru părinți și cadre didactice, formare a specialiștilor, materiale educaționale și terapeutice speciale, programe de integrare socială și activități de advocacy și educare pentru conștientizarea publicului și a profesioniștilor cu privire la contribuția lor în evoluția copiilor cu tulburări de dezvoltare sau de spectru autist.
Asociația a înființat două centre de terapie pentru copii, în care terapia are ca scop segmentul de intervenție timpurie (early intervention), destinat copiilor mici, cu vâste între 1 an și 6 ani.
În 2021, asociația a înființat cel de-al treilea centru de terapie, destinat adolescenților și adulților cu autism – Institutul Autism Voice. Credem că este important să îi vedem și să nu uităm de copiii noștri atunci când cresc. Programele centrului se desfășoară în grupuri mici de tineri, în care putem să dezvoltăm abilități care să le ofere mai multă independență, relații sociale și prietenii, activități de învățare și de relaxare potrivite vârstei.