Dezvoltarea empatiei – 7 solutii practice

In ultima perioada se vorbeste, din ce in ce mai mult, despre dezvoltarea empatiei copiilor, ca mijloc de disciplinare. Atunci cand copilul intelege felul in care se simt cei din jurul sau, este mult mai putin probabil sa aiba un comportament care le dauneaza acestora.

Copilul poate fi incurajat sa empatizeze in doua moduri:

  • Intelegand ceea ce simte celalalt
  • Gandindu-se cum s-ar simti el daca ar fi in situatia respectiva.

Noi, adultii, ne putem simti uneori rusinati de reactia copilului. Spre exemplu, atunci cand sunteti intr-un magazin si vedeti o persoana cu dizabilitati, iar copilul se mira de aspectul sau diferit sau cand va intalniti cu o fosta profesoara, iar cea mica spune: Mie nu-mi place de tanti asta!, de fata cu distinsa doamna. Este esential sa intelegem ca un copil nu a dobandit inca abilitatea de a se pune in papucii altei persoane.

Aceste momente sunt oportunitati bune sa discutati despre cum se simt ceilalti, intrebandu-l cum s-ar simti daca o alta persoana ar spune acele lucruri despre el. Este nevoie de timp si rabdare pentru a dezvolta empatia celui mic.

Capacitatea de a empatiza sta la baza unei inteligente emotionale dezvoltate, fiind strans legata de a interpreta reactiile emotionale ale celorlalti.

Totodata, aceasta ajuta la construirea moralitatii, a responsabilitatii fata de propriul comportament si la dezvoltarea unor relatii sanatoase.

Iata sapte modalitati prin care poti dezvolta capacitatea de a empatiza a copilului:

  1. Vorbeste-i despre emotiile celorlalte persoane, in raport cu actiunile sale. Spre exemplu, spune-i: “Vad ca fratele tau este foarte fericit cand va jucati impreuna cu noul joc” sau „Matei s-a simtit trist cand l-ai invitat pe la tine, iar apoi l-ai lasat sa se joace singur in camera”.
  2. Eticheteaza-ti corect emotiile. Pentru a ne putea gestiona emotiile, mai ales cele puternice, precum: teama, furie, frustrare, dezamagire, este important, inainte de toate, sa stim ce emotie simtim.
  3. Valideaza-i emotiile si sprijina-l si pe el sa valideze emotiile celorlalti. Te simti ascultat, inteles si important atunci cand o alta persoana remarca si valideaza starea ta. Valideaza-i copilului emotiile si el va invata sa faca acest lucru cu ceilalti.
  4. Sprijina-l sa simta parere de rau atunci cand a gresit fata de o alta persoana. Este o mare diferenta intre a spune un Iarta-ma!” la comanda, obligat de adulti, si a simti parere de rau pentru ca actiunea sa l-a afectat pe celalalt.
  5. Discutati despre cum, intr-o anumita situatie, oamenii pot reactiona diferit. Spre exemplu, cuiva ii place apa, in timp ce altei persoane ii este teama sa inoate. In acelasi timp, sprijina-l sa gaseasca asemanari cu alte persoane. Copiii empatizaza mai usor cu cei carora li aseamana.
  6. Verbalizeaza-ti empatia fata de ceilalti atunci cand copilul este prezent. Empatizeaza cu emotiile copilului si cu celelalte persoane.
  7. Atunci cand cititi povesti, discutati despre cum crede copilul ca se simt personajele. Acest lucru il puteti face si cand urmariti impreuna un film, in familie. Povestile si filmele pot oferi multe situatii in care copilul sa se transpuna si sa inteleaga emotiile celorlalti.

Iar, pentru ca a venit vorba despre povesti, iata o poveste care il ajuta pe copil sa-si dezvolte capacitatea de a empatiza: Spiridusii Bat si Sugubat in misiune secreta”.

Stim deja ca, prin intermediul povestilor, copiii preiau modele de comportament, valori, solutii pe care le pun in practica mai apoi, in propriile experiente. Mai mult decat atat, povestile sunt o resursa excelenta de vindecare pentru situatiile dificile din viata lor.

Vino in data de 19 Noiembrie, de la ora 11:00, la Targul de carte Gaudeamus de la Romexpo, la standul Editurii Diana, pentru a-i cunoaste pe cei doi spiridusi nastrusnici: Bat, spiridusul gandurilor si Sugubat, spiridusul sentimentelor.

Aceasta poveste face parte dintr-o serie de douasprezece pachete terapeutice in curs de aparitie la Editura Diana. Autoarea Adriana Mitu a conceput un proiect unic, fiecare cutie fiind un mic atelier pentru dezvoltarea emotionals a copilului si pentru a trata o anumita situatie din viata sa.

Afla mai multe detalii pe pagina destinata povestilor, aici.

 

Adriana Mitu – autor povesti terapeutice

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s