Dezvoltarea bebelusului in primele trei luni de viata

Ai ajuns acasa cu bebelusul, iar temerile cele mai mari parca abia acum incep. Fiecare miscare, respiratie, analizata, iar medicii sustin ca bebelusul trebuie observat cum dobandeste anumite aptitudini. Iti prezentam, pe scurt, etapele de dezvoltare psihico- motorie normala a copilului in primele trei luni de viata, cu mentiunea ca fiecare copil are ritmul sau  de dezvoltare, iar in cazul copiilor prematuri se calculeaza varsta corectata.

In prima luna, auzul micutului tau este bine dezvoltat. De fapt, aude din burtica. De aceea cand se naste, este recomandat ca nou-nascutul sa se aseze pe burtica mamei, pentru ca nasterea este un stres mare. In momentul cand este pus pe burtica, el aude bataile inimii mamei si le recunoaste, si astfel se linisteste. Recunoaste vocea mamei, se intoarce spre sursa sunetului, il deranjeaza zgomotele puternice. Desi acuitatea vizuala nu este punctul lor forte, la o luna bebelusii vad pana la departarea de 20-30 cm. Misca ochii in toate directiile si prefera combinatiile de culori contrastante, cum ar fi: alb-negru. Pot fixa privirea pentru cateva secunde la surse de lumina, obiecte, persoane. De asemenea, simte mirosurile neplacute si recunoaste mirosul laptelui matern. Si, desi poate fi ciudat, face deosebire intre dulce, sarat, acru si amar. Un bebelus de o luna va strange pumnii sau degetul mamei, misca haotic bratele si incearca sa le duca la gurita. Daca este pus pe burtica, incearca sa ridice capul si umerii. Cat priveste comunicarea, plansul este metoda care nu da gres acum.

Deja micutul tau a implinit doua luni, iar zambetul poznas isi face simtita prezenta. La doua luni bebelusul gangureste, recunoaste fetele si zambeste la auzul vocii mamei, isi ridica umerii si capul pentru cateva secunde, poate apuca o jucarie si chiar sa o tina cateva clipe, isi coordoneaza un pic mai binemiscarile manutelor si le duce la gurita, este atras de obiectele in miscare si adora sa fie purtat in brate.

Din a treia luna, cel mic copilul ridica capul si toracele, atunci cand sta culcat pe burtica, desface pumnisorii si incearca sa se agate de haine si obiecte si poate urmari obiectele care se misca lent. Este ceva mai ”comunicativ”, zambeste mai mult, mimica fetei fiind ceva mai expresiva, iar mama a invatat deja ca plansul lui inseamna diferite lucruri, dupa ”notele” pe care le scoate: ii este foame, are dureri de la colici sau se plictiseste si vrea sa fie purtat in brate.

Parintii ii pot ajuta pe cei mici sa-si dezvolte aptitudinile. Astfel, este indicata pozitionarea copilul pe burtica, deoarece este importanta  pentru dezvoltarea grupelor de muschi ce ajuta la sustinerea capului. Tu, ca mama, ai putea sa-i faci masaj la degetele  – ajuta copilul sa deschida pumnii, arata-i jucarii ca sa incerce sa le tina, arata-i jucarii de culori aprinse, ca sa fie tentat sa le apuce si sa le studieze si, mai ales, vorbeste cu copilul. O mare greseala pe care o fac parintii in aceste luni este infasatul celui mic. Acesta, in primele luni isi cunoaste corpul, dand din manute si picioruse, apoi lumea inconjuratoare (cu manutele duce totul la gurita) si nu in ultimul rand isi dezvolta muschii (invata sa coordoneze miscarile).

Fiecare copil este diferit, incearca sa observi cu atentie toate etapele in dezvoltarea bebelusului, si incearca sa nu devii paranoica. Importanta este comunicarea buna cu medicul pediatru, care va sti sa-ti indrume pasii in ”meseria” de mama.

Vezi totul despre dezvoltarea bebelusului pe totuldesprebebelusi.ro.

 

Sursa: http://totuldesprebebelusi.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s