Copiii alaptati exclusiv la san sase luni risca sa aiba carente, sustin experti de la Londra, citati de British Medical Journal.
[imagethumb=”1203″ class=”imageLeft”] Potrivit Evz.ro, medicii de la University College London's Institute of Child Health sunt de parere ca micutii risca sa sufere de deficiente de fier si de alergii daca nu primesc si alte alimente mai devreme de sase luni.
Afirmatia specialistilor britanici contrazice recomandarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), potrivit careia toti copiii ar trebui alaptati exlusiv la san in primele sase luni de viata. Recomandarea OMS se baza pe rezultatele a 16 studii, dintre care sapte fusesera facute in tari dezvoltate. Insa, acum, analizarea altor 33 de studii arata ca nu exista dovezi suficiente pentru a nu introduce alimente solide inainte de varsta de sase luni.
In Romania, numarul femeilor care isi alapteaza copiii explusiv la san pentru prima jumatate de an este foarte mic, spun medicii citati de Evz.
„In general, de pe la trei luni, trei luni si jumatate, copiii incep sa primeasca si alte alimente sau lapte formula si de multe ori se renunta la alaptarea la san. In acest moment, facem o cercetare pentru a obtine date noi despre cat alapteaza femeile la noi dar si pentru a vedea ce mananca exact copiii”, spune medicul pediatru Alin Stanescu, de la Institutul de Ocrotire a Mamei si Copilului „Alfred Rusescu” din Bucuresti.
Medicul explica faptul ca discutia avuta la nivel mondial in ultimul timp face referire la o nuantare a recomandarii de alaptare exclusiva de san pentru sase luni in functie de gradul de dezvoltare al unei tari.
„Se discuta ca in tarile in curs de dezvoltare, in care mamele au deficiente nutritionale mai mari, sa se faca recomandarea ca micutii sa primeasca alimente mai devreme de sase luni”, aduga pediatrul Alin Stanescu. El mai spune ca in Romania problema este ca mamele consuma multe fainoase (paste, paine) si putine alimente cu valoare nutritionala reala.