Detectivul emotiilor

Detectivul emotiilor

Stii probabil cat de important e sa-i invatam pe copii sa-si recunoasca emotiile, atat pe cele pozitive, cat si pe cele buclucase, sa le intelegeala si sa invete sa le gestioneze. E important, pentru inteligenta lor emotionala, ca cei mici sa invete cum functioneaza emotiile si cum se manifesta fiecare, sa descopere strategii eficiente prin care sa se calmeze atunci cand sunt furiosi, sa invete despre ce pot face atunci cand sunt tristi sau le este frica si sa afle ce le aduce bucurie si fericire, ce ii entuziasmeaza si ii face curiosi.

Lista emotiilor pe care un copil le poate simti este foarte lunga si e nevoie de mult exercitiu ca sa-l inveti pe cel mic sa le deosebeasca si sa le recunoasca, la el sau la cei din jur. Din fericire, exista o multime de jocuri distractive pe care le poti folosi ca material didactic in “predarea alfabetului emotiilor”.

Detectivul emotiilor este un joc excelent pe care s-ar putea sa vreti sa il jucati foarte des. Este foarte simplu si amuzant si nu necesita nicio recuzita, asa ca il puteti juca oricand si oriunde.

Cum se joaca:

  1. Vorbeste-i copilului despre principalele emotii pe care oamenii le simt: bucurie, tristete, furie, frica, dezgust, surprindere, curiozitate, entuziasm, etc. Discuta inclusiv despre cum exprima fata si corpul fiecare emotie in parte, dar si despre ce evenimente pot cauza o emotie sau alta.

Daca vrei, poti folosi ca material didactic imagini printate cu persoane care exprima diferite emotii.

  1. Dupa ce v-ati pregatit “teoretic”puteti deveni detectivi de emotii: alegeti un loc frecventat de suficient de multe lume incat sa aveti ce observa (dar nu foarte aglomerat) si invita-l pe copilul tau sa ghiceasca ce emotii simt oamenii pe care ii vede. Indeamna-l sa urmareasca postura corpului si expresia fetei si sa ghiceasca ce le-ar fi putut cauza acelor oameni emotiile observate.

  2. Nu in ultimul rand, incurajeaza-l pe copil sa vorbeasca despre situatii din viata lui in care a simtit aceste emotii.

Odata invatat acest joc al detectarii emotiilor il puteti folosi intr-o multime de contexte, chiar si atunci cand ii citesti copilului povesti sau urmariti impreuna un film la cinema. Intreaba-l ce crede ca simt personajele si ce ar putea face in diferite situatii pentru a-si gestiona cat mai bine emotiile. Noi credem ca vei fi surprins (placut) de raspunsurile copilului tau.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s