Despre nasterea prematura

Nasterea unui copil este un moment unic si mult asteptat de parinti. Dar, cand bebelusul vine pe lume mai devreme, cum te simti? Iata cum poti trece peste sentimentele provocate de nasterea prematura.

Cand bebelusul se naste prea devreme, adica pana in saptamana 37 de sarcina, momentul magic se transforma, de cele mai multe ori, intr-o situatie de criza. Dintr-o data, lucrurile merg intr-o directie necunoscuta, iar reperele pe care parintii le aveau despre venirea pe lumea a copilului lor nu le mai sunt de ajutor.

Multe din sperantele si visele legate despre cum se va desfasura sarcina, nasterea si perioada de dupa nastere se naruiesc. Bebelusul este separat de mama si, pentru cateva saptamani (uneori chiar luni), va sta intr-un incubator. Pentru bebelus, timpul petrecut in incubator este traumatizant. El traieste si simte singuratatea, panica si durerea, si cu toate acestea continua lupta.

Pentru majoritatea noilor parinti, sarcina si nasterea, prin natura lor, trezesc emotii contradictorii. Insa, cand asteptarile lor sunt inselate, sentimente intense de dezamagire, neputinta, vinovatie si teamă pot coplesi speranta si visele acestora.

Toate aceste emotii produc suferinta profunda pentru mama, suferinta care ii ocupa sufletul si uneori o poate impiedica sa se conecteze la bebelusul ei.

Pentru a depasi cu bine aceasta etapa de criza, cauzata de nasterea prematura, psihologii au pus la punct o serie de tehnici si strategii. Acestea vizeaza in principal ameliorarea simptomelor si reechilibrarea sistemului familial. Mai jos vei putea gasi cateva dintre aceste tehnici:

  • Identificarea emotiilor. ”Descalcirea” si gestionarea individuala a emotiilor te va ajuta sa nu te simtit coplesita de durere. De exemplu: separa furia pe care o resimti in raport cu politicile stricte ale spitalului de sentimentul de neputinta pe care il traiesti in raport cu nasterea prematura a bebelusului si de frustrarea care apare pentru ca nu poti sa fii mai aproape de bebelusul tau.
  • Acceptarea emotiilor dureroase. Teama, dezamagirea, frica, esecul, neputinta, vinovatia si tristetea sunt reactii normale la situatia de viata complexa pe care o traiesti. Ca mama, fluctuatia hormonala dupa nastere contribuie la senzatia de instabilitate emotionala. Aceste trairi nu te vor transforma intr-un parinte mai putin bun. Rolul de parinte presupune infruntarea emotiilor si gestionarea lor intr-o maniera constructiva. Astfel, vei fi mai disponibila pentru copilul tau.
  • Scrie despre experienta si emotiile tale. Scriind despre trairile prin care treci, vei dobandi o noua perspectiva asupra lor si vei intelege mai bine ceea ce se intampla in jurul tau. Te va ajuta sa faci fata si sa te simti mai putin tulburata.
  • Vorbeste despre experienta si emotiile tale. Impartaseste ceea ce s-a intamplat si ai trait (sau inca traiesti) cu o persoana suportiva, in care ai incredere si care nu iti minimizeaza suferinta.
  • Ai grija de tine din punct de vedere fizic. Corpul, mai ales dupa nastere, are nevoie de timp pentru a se recupera. Este important sa mananci sanatos, sa dormi suficient si sa faci miscare. Cand corpul tau este puternic atunci capacitatea ta de a face fata devine mai puternica.
  • Accepta reactia partenerului, oricare ar fi ea. Reactia emotionala a partenerului poate fi diferita sau poate sa apara mai tarziu. Accepta-ti trairile si accepta ca, pentru o perioada, o sa fiti desincronizati. Nu uita ca exista posibilitatea ca amandoi sa aveti aceleasi trairi, dar care sa se manifeste diferit.
  • Accepta ajutorul familiei si prietenilor, oricat de stangaci ar fi. Familia si prietenii au, in general, intentii bune si vor sa fie alaturi de tine. Exista insa destul de multa lipsa de informatii legate de ce inseamna nasterea prematura pentru bebelus, dar si pentru parinti. Iarta ignoranta prietenilor si rudelor. Educa-i pe cei in care ai incredere si pe care te bazezi sa iti fie aproape in viitor. Vorbeste-le despre ce inseamna nasterea prematura, scrie-le sau roaga-i sa se informeze.

Cu trecerea timpului, cei mai multi parinti pot sa vada aspectele pozitive, sa gaseasca sensul si sa integreze experienta nasterii premature in viata lor. Ei pot recunoaste ceea ce au pierdut, dar merg mai departe cu ceea ce au castigat.

Anamaria Draguta va fi prezenta si la noua editie a conferintei „Fii Bine cu Tine!”, din 7 decembrie, unde vei avea ocazia sa descoperi mai multe despre sentimentele din relatia parinte-copil. Afla programul si speakerii de la eveniment aici.

Autor articol: Anamaria Draguta, psiholog clinician si psihoterapeut


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s