Despre emotii: Ce este frica

Despre emotii: Ce este frica

Ce ii raspunzi copilului tau, cand te intreaba ce este frica? Stim ca iti doresti sa cresti un omulet responsabil si grijuliu, dar nu un copil fricos. De aceea, la Meditatii pentru parinti, te ajutam sa diferentiezi frica utila de cea daunatoare si sa traduci cu usurinta temerile micutului tau.

„Frica este o emotie invatata”, explica Adriana Mitu, facilitator de programe pentru copii si adolescenti. „Copiii preiau din fricile parintilor, ale bunicilor, ale tuturor celor ce ii au in grija si, la randul lor, devin fricosi.”

Insa, prin invatarea unei frici, intelegem si mostenirea ei. Pentru ca, de multe ori, frica actioneaza ca un prieten. „Ca orice alta emotie, a evoluat ca sa ne tina in siguranta”, mai explica Adriana Mitu.

Asadar, in discutia despre emotii, este important sa accepti fricile copilului tau, nu sa i le negi, chiar daca tu crezi ca il incurajezi, cu expresii de genul „nu are de ce sa iti fie frica”.

Mai multe despre ce este frica si cum ii ajutam pe cei mici sa isi invinga temerile poti asculta in podcast si poti citi mai jos.

Ce este frica, pe etape de varsta

Definitia pentru ce este frica poate sa difere destul de mult de la o varsta la alta. Despre temerile din primii ani de viata, am mai vorbit intr-o editie a emisiunii Parinti de Pici: Fricile copiilor: Ce ii sperie cel mai mult pe prichindei.

Cand mai cresc, fricile copiilor incep sa devina tot mai variate si se impart in diferite tipuri. Exista fricile ancorate in realitate, cum ar fi teama de caini sau teama de hoti, asa cum exista si frici care tin de registrul fantastic, cum ar fi teama de monstri. De retinut este faptul ca orice frica ascunde o nevoie. Chiar si teama de monstri ascunde o nevoie, doar ca acei monstri sunt un simbol pentru ceva din viata copilului, cum ar fi nevoia de siguranta.

Pentru scolari, fricile devin mai concrete si sunt strans legate de mediul in care copilul isi petrece timpul cel mai mult, adica de scoala – frica de a lua note mici si frica de respingere din grupul de prieteni sunt doar cateva exemple.

Jocurile si povestile sunt foarte utile in combaterea fricilor. Iti recomandam sa descoperi jocurile Adrianei Mitu, din rubrica Jocul de Luni: Jocuri de rol pentru fricile copilului.

Citeste mai multe despre Colectia ABC-ul povestilor terapeutice, aici: http://adrianamitu.com/carti/pachete-terapeutice-poveste-si-puzzle/.

Acest material face parte din campania Gradinite fara Bullying.

#gradinitefarabullying #scolifarabullying #sanatateemotionala

 


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s