Depresia postnatala: simptome si durata

Depresia postnatala: simptome si durata

Depresia postnatala este un tip de depresie, pe care multe mame o experimenteaza dupa ce nasc.

Este o problema comuna, care afecteaza una din zece femei in primul an dupa nastere. Ea poate afecta, in aceeasi masura, tatii si partenerii, chiar daca acest aspect este mai putin frecvent.

Ceea ce este foarte important de punctat, inainte de a descrie problema, este apelarea la un profesionist cat mai repede posibil, deoarece simptomele ar putea dura luni de zile si se pot agrava, avand un impact semnificativ asupra ta, asupra copilului si asupra intregii familii. Cu sprijin din partea familiei si a celor dragi, dar mai ales cu sprijinul specialistilor, majoritatea femeilor se recupereaza complet.

Care sunt simptomele depresiei postnatale?

Multe femei se confrunta in prima saptamana dupa nastere cu simptome precum anxietatea si plansul. Acest lucru este adesea numit „baby blues” si este atat de comun incat este considerat normal. Numai ca „baby blues” nu dureaza mai mult de doua saptamani dupa nastere.

Daca simptomele dureaza mai mult sau incep mai tarziu de prima saptamana, ai putea avea depresie postnatala. Depresia postnatala poate incepe oricand in primul an dupa nastere.

Alte simptome includ:

  • sentimente persistente de tristete si stare de spirit negativa;
  • tristete si lipsa de energie, dar si senzatie de oboseala tot timpul;
  • probleme cu somnul pe timp de noapte si senzatie de somnolenta in timpul zilei;
  • dificultate in crearea unei legaturi cu copilul;
  • izolarea fata de restul lumii;
  • probleme de concentrare si de luare a deciziilor;
  • ganduri infricosatoare, de exemplu, despre durerile copilului.

Ce cauzeaza depresia postnatala?

Cauza depresiei postnatale nu este pe deplin concreta. Unii dintre factorii cu care a fost asociata depresia postnatala includ: un istoric de probleme de sanatate mintala, in special depresie, si inainte de sarcina, o relatia deficitara cu partenerul sau evenimente recente stresante sau tragice.

Cu toate acestea, nu e musai sa fii avut unul din factorii descrisi pentru a avea depresie postnatala. Venirea pe lume a unui copil poate fi coplesitoare pentru unele femei si chiar stresanta. E nevoie de ceva timp pentru a te obisnui cu noul statut si cu noua viata, deoarece, fie ca vrem, fie ca nu, un copil aduce schimbari majore in sanul unei familii. În plus, asteptarile avute pe parcursul sarcinii pot sa nu coincida cu realitatea de dupa, mai ales in ceea ce priveste starea micutului. Astfel, mamelor care-si fac planuri inainte de a-si strange copilul in brate, pot suferi adevarate socuri, mai ales daca bebelusul nu se comporta asa cum isi inchipuia proaspata mamica inainte de nastere.

Citeste mai multe despre depresia postnatala pe totuldespredepresie.ro, de la Mama de Profesie.


3 comentarii la „Depresia postnatala: simptome si durata”

  1. Pingback: Centrul Alexandra

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s