Frunzele sunt, in perioada toamnei, cele mai accesibile materiale de lucru pentru activitatile artistice in familie. In plus, o activitate care implica lucrul cu frunze iti da si un bun prilej de a iesi in parc sau la padure cu cei mici, pentru a cauta cele mai frumoase si mai colorate frunze.
5 idei de decoratiuni cu frunze de toamna
Exista o multime de proiecte in care poti folosi frunze. Multe, din pacate, ajung repede la cosul de gunoi, deoarece frunzele se usuca repede, iar lucrarile de arta isi pierd din farmec.
Daca vrei ca operele copiilor sa dureze mai mult de cateva zile, te invat cum sa conservi frunzele pentru a parea proaspat culese pentru mult timp. Iti prezint mai jos doua metode foarte simple pe care le poti folosi pentru conservarea frunzelor.
Conservarea cu glicerina
Ai nevoie de:
- glicerina (se gaseste in farmacii);
- apa;
- doua vase, caserole sau tavite – sa incapa una in alta;
- frunze.
Pune frunzele in cel mai mare dintre cele doua vase. Amesteca o parte glicerina cu doua parti de apa si toarna solutia obtinuta peste frunze. Pune cel de-al doilea vas peste frunze, astfel incat sa stea scufundate in solutie. Lasa frunzele in solutie timp de trei zile, apoi lasa-le sa se usuce pe un prosop de hartie.
Conservarea cu hartie cerata
Ai nevoie de:
- Hartie cerata;
- Fier de calcat;
- Frunze.
Lasa fierul sa se incalzeasca la o treapta inalta. Intinde o bucata de hartie cerata pe suprafata de calcat si aseaza pe ea frunzele, intr-un singur strat, iar apoi o noua coala de hartie cerata peste ele. Calca usor cu fierul coala de hartie cerata timp de 20-30 de secunde, apoi intoarce usor “sandvisul” pe partea cealalta si repeta procedura.
Orice metoda de conservare alegi, vei obtine frunze lucioase si rezistente, numai bune de realizat decoratiuni simpatice cu ele. Iata si cateva idei de proiecte cu frunze de toamna, pe care sa le incerci cu cei mici:
Suport de lumanari dintr-un borcan decorat cu frunze
Materiale necesare:
- frunze;
- un borcan;
- adeziv pentru tehnica decoupage-ului;
- pensula sau buretel;
- lumanari pastila;
- apa;
- Optional: sfoara de canepa.
Dupa ce ai curatat si uscat bine borcanul si i-ai indepartat toate etichetele, intinde cu pensula sau cu buretelul un strat fin de adeziv, iar apoi lipeste prima frunza. Continua astfel pana cand ai acoperit borcanul cu frunze. Daca vrei sa-i dai borcanului un aspect mai rustic ii poti lega gatul cu sfoara. Mai trebuie doar sa pui lumanarea in borcan si sa o aprinzi. Borcanul-suport de lumanare e gata! Destul de simplu, nu?
Ghirlanda luminoasa cu frunze
Materiale necesare:
- frunze;
- un adeziv bun;
- o ghirlanda cu becuri mici.
Ghirlanda luminoasa cu frunze e extrem de usor de facut. Cred ca ai intuit deja ca trebuie sa lipesti cate o frunza de fiecare beculet. Lasa sa se usuce adezivul si bucura-te apoi de lumina colorata pe care o imprastie in camera frunzele de toamna.
Carusel cu frunze
Materiale necesare:
- frunze;
- un cerc de lemn;
- metal sau plastic (sau o rama din lemn pentru brodat);
- sfoara subtire;
- lipici.
Poti lega cate un fir de sfoara (de lungimi variabile) de codita fiecarei frunze sau poti lipi mai multe frunze pe un fir de sfoara, la distanta de cativa centimetri una de alta. Leaga apoi firele de sfoara de jur imprejurul cercului. Daca vrei, poti imbraca in sfoara tot cercul inainte de a prinde frunzele de el. Pentru a face agatatoarea caruselului, leaga de cerc patru fire lungi de sfoara, la distante egale, prinde-le apoi intr-un manunchi, fa-le un nod si rasuceste-le intr-un singur fir mai gros. Leaga firul de o lustra sau direct de tavan, daca ai cum, si bucurati-va de privelistea caruselului realizat.
Ai si alte idei de proiecte cu frunze de toamna? Ni le poti impartasi in rubrica de comentarii de mai jos!
Incearca si alte activitati de toamna:
Un comentariu la „Decoratiuni cu frunze de toamna”