Bianca Mereuta, despre cat de importante sunt povestile pentru copii

Bianca Mereuta vorbeste despre lectura si carti pentru copii la Itsy Bitsy FM joia, de la ora 9:30, in emisiunea Happy Music!

Bianca Mereuta este fondatoarea celei mai mari biblioteci private din Romania si a comunitatii online Ce le citim copiilor. De asemenea, Bianca Mereuta a fost desemnata Liderul anului 2018 in educatia prin lectura la Gala Itsy Bitsy din acest an.

In noua rubrica din emisiunea Happy Music aflam, de la Bianca Mereuta, cum sa alegem carti valoroase pentru copii, (re)descoperind bucuria lecturii alaturi de cei mici.

Afla ce spune Bianca Mereuta despre rolul povestilor in viata copiilor: 

Povestile pe care copiii le aud sunt cele care le contureaza lumea. Cei mai multi copii isi traiesc viata intr-un mediu limitat, iar povestea este cea care le poate arata locuri indepartate, oameni extraordinari, fapte demne de retinut si situatii care ii fac sa gandeasca, sa isi deschida mintea si inima pentru a-si largi perspectivele si a-si imbagati lumea.

De asemenea, povestile reprezinta o modalitate extraordinara de a-i sprijini pe cei mici sa se adapteze la situatiile din viata de zi cu zi.

Citindu-le copiilor povesti le dam prilejul sa descopere persoane si personaje cu caractere diverse si ii expunem unor seturi de valori si modele de comportament care pot deveni exemple pentru ei.

Atunci cand personajele povestilor sunt puse in situatii in care exprima trairi si sentimente, copiii vor intelege sa isi accepte propriile trairi si sentimente, observand ca sunt si altii care simt la fel. Vor intelege, astfel, ca trairile lor sunt normale si e important sa si le exprime. Iar modul in care reactioneaza la trairile si sentimentele personajelor din povesti ne poate oferi indicii pretioase legate de felul in care gandeste.

Povestile sunt vitale in procesul de crestere interioara si exterioara a unui copil si va incurajez sa le alegeti cu intelepciune, pentru a le construui copiilor caracterul si a le aduce frumosul in primii ani ai vietii, ne indeamna Bianca Mereuta.

Povestile contribuie la cresterea increderii in sine

Un copil caruia i se citeste sau care citeste are mai multe sanse sa se integreze usor in colectivitate, sa relationeze cu ceilalti si sa se implice in activitati sociale. De asemenea, povestile le dezvaluie copiilor lumea, le arata cine sunt ceilalti, cum traiesc cei de langa ei sau din alte parti ale lumii.

Limbajul si invatarea

Povestirile reprezinta o modalitate excelenta de a introduce cuvinte, imagini si idei noi in limbajul unui copil – incepand cu carti ilustrate pentru cei foarte mici si pana la romane mai complexe pentru adolescenti.

Prin expunerea la ilustratii armonioase, povestile ii ajuta pe copii sa internalizeze concepte precum forma, dimensiunea, spatiul, culoarea sau tonalitatea; ilustratia le arata ca lumea este diversa si merita studiata in detaliu (iar detaliul este cel care produce diferentierea intre calitate si non-calitate).

Povestile ii pot invata pe copii despre viata de zi cu zi, asa cum le pot transmite idei mai complexe, precum daruirea, compasiunea sau utilizarea cu folos a timpului.

Lucrul extraordinar la o poveste este faptul ca aceasta ii aduce copilului invatarea intr-un mod foarte natural; citind sau ascultand cu placere ce i se citeste, copilul retine si invata fara sa fie constrans.

Povestile le dezvolta copiilor imaginatia

Povestile le introduc copiilor idei noi despre lumi fantastice, despre puncte diferite in spatiu si in timp, despre personaje inventante sau reale si contribuie astfel la dezvoltarea imaginatiei lor. Povestile ii vor incuraja pe copii ca pot si e nevoie sa isi imagineze orice doresc. Frumusetea povestilor este ca acestea pot fi foarte realiste sau incredibil de fantastice. Copii pot afla dintr-o poveste cum un caracter creste intr-o zi cat altu-n cinci, pod afla de ce un regat a intrat in conflict cu un altul din privina unui fir de par auriu sau cum poti merge in vacanta pe Luna.

Povestile ne relaxeaza

Atunci cand i se citeste o poveste inainte de culcare, copilul (si parintele) se poate relaxa, lasand deoparte stresul zilei si intrand in lumea fanteziei. Subiectul unei povesti, rima sau ritmul unei poezii, ilustratia fabuloasa a unei carti gandite vizual armonios, simtul sigurantei alaturi de persoana de atasament – toate acestea il pot ajuta pe cel mic sa se relaxeze si sa petreaca momente pretioase alaturi de parintii sai.

Articol realizat cu informatii oferite de Bianca Mereuta. 


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s