Starea noastră de bine e legată în mod direct de calitatea relațiilor pe care le avem cu ceilalți – părinți, prieteni, colegi, profesori etc. – și, la rândul ei, acestă calitate depinde de felul în care comunicăm.
Cu siguranță că ți s-a întâmplat până acum să nu găsești cuvinte potrivite pentru a-ți susține punctul de vedere și ai fost nevoit/ă să spui „de-aia!” sau „pur și simplu așa stau lucrurile”. Probabil că ai avut parte și de situații când cineva a încercat să-și impună părerea cu argumentul „pentru că așa vreau sau spun eu!”, iar acest lucru te-a iritat și te-a nemulțumit peste măsură, tocmai pentru că nu este nici pe departe o justificare suficientă ca să te convingă că are dreptate. De multe ori ne simțim neînțeleși sau incapabili să îi înțelegem pe ceilalți. De ce se întâmplă așa? E ca și cum un jucător de fotbal ar alerga pe teren cu mingea în brațe în loc să-și folosească picioarele ca să o miște; nu poți participa la joc dacă nu ești antrenat și nu îi cunoști regulile. Același lucru e valabil și pentru dialog: atunci când ne abatem de la reguli, comunicarea ia forma unei lupte fără miză, din care pot apărea cu ușurință frustrări și conflicte greu de rezolvat.
Drept urmare, dacă vrei să poți exprima cu ușurință ceea ce simți și gândești și să te faci înțeles de ceilalți, să reușești să eviți conflictele care apar atunci când comunicarea se lovește de lipsa argumentelor și astfel să poți ajunge prin dialog la un câștig, atunci e necesar să te antrenezi în acest sens. Prin exercițiul dezbaterii vei învăța cum să accepți cu calm o diferență de opinie și să construiești argumente care să îți susțină punctul de vedere, într-un spațiu de dialog unde fiecare este receptiv la părerea celuilalt, chiar dacă nu este în acord cu ea.
Pe lângă șansa de a îți îmbunătăți relațiile cu cei din jur și de a te afirma, debate-ul te ajută să te înțelegi mai bine pe tine însuți, să te exprimi ca atare și să fii recunoscut și acceptat de ceilalți așa cum ești. Debate-ul este atât un exercițiu de autocunoaștere, cât și un prilej de a discuta lucruri care ne privesc și ne interesează pe fiecare dintre noi.
Prin debate îți vei exersa gândirea, vei învăța cum să formulezi în cuvinte ideile pe care le ai și să îți susții punctul de vedere prin argumente convingătoare. Participând activ la dezbateri îți vezi dezvolta capacitatea de a vorbi în public, vei învăța cum să îți gestionezi emoțiile și să rezolvi cu tact o diferență de opinie. Toleranța, acceptarea, calmul și răbdarea sunt elemente indispensabile ale unei comunicări reușite. Atunci când ieșim cu bunăvoință în întâmpinarea celuilalt, sunt mari șanse ca noi înșine să fim tratați în același fel. Astfel, putem construi și menține relații de cooperare și respect cu cei din jur, colaborând unii cu ceilalți în ciuda diferențelor care ne despart.
Articol semnat de Andreea Neagu, doctor în filosofie și lector la Fundația Calea Victoriei, unde susține Cursul practic de debate pentru adolescenţi.
Află aici mai multe despre cursurile Fundației Calea Victoriei.