De ce ne plac musicalurile?

Atunci cand nu va hotarati la ce gen de film sa va uitati, pentru o seara cu bucurie in familie, eu iti recomand un musical.

Cel mai probabil, de cand cu Frozen si piesa Let it go, probabil ca nu mai vrei sa ai de a face cu musicalurile. (Daca ai un copilas de 4-7 ani prin casa, probabil ca deja te-a innebunit cu acea melodie si ti-o canta de fiecare data cand are ocazia.)

Dar, de dragul puiului tau, iti recomand sa il expui la cat mai multe filme muzicale (adecvate varstei sale).

De ce sunt musicalurile o optiune atat pentru divertismentul copilului, cat si pentru educatia sa?

Daca privim putin spre animatiile Disney, vom observa ca foarte putine dintre ele sunt lipsite de numere muzicale, in care personajele izbucnesc in cantec, fara un motiv anume. Universul Disney este plin de culoare si muzica, vrabiute si soricei care danseaza, iar filmele sunt intotdeauna memorabile.

Asta ne aduce la primul punct: musicalurile sunt memorabile.

Muzica este o cale foarte buna prin care copilul isi poate exersa, dezvolta si imbunatati memoria. Astfel ca un musical cu valori bune, exprimate prin cantece usor de retinut, va ramane in memoria copilului.

De exemplu, cantecul gamei, pe care cam toti il invatam la gradinita sau la scoala, este din filmul Sunetul muzicii (The Sound of Music) si ii ajuta pe copii sa invete notele muzicale mai usor:

(Eu si acum stiu expresia Supercalifragilisticexpialidocious, din Mary Poppins.)

Alt avantaj al musicalurilor este ca ii ajuta pe cei mici sa treaca mai usor prin momente dificile. Muzica din filme este adesea optimista si vesela si reprezinta nu doar un refugiu pentru copii, ci si un ajutor emotional. In functie de subiectul filmului, vor fi cantece pe diverse teme si probleme. Daca ar fi sa luam ca exemplu doar animatiile Disney, hai sa analizam putin cateva filme:

  • Mulan – momentul de indoiala a tinerei Mulan, care nu se recunoaste in destinul ales de parintii ei pentru ea:

  • Mica Sirena (The Little Mermaid) – cand Ariel isi doreste sa cunoasca o alta lume, sa o poata explora in voie:

  • Regele Leu (The Lion King) – cand Simba invata de la Timon si Pumba ca, uneori, nu trebuie sa iei lucrurile in serios si ca ai nevoie sa te distrezi si sa te relaxezi:

Ultimul punct despre care vreau sa vorbim este empatia. Prin muzica, putem exprima si intelege, un spectru foarte vast de emotii. Nu ti s-a intamplat niciodata sa te uiti la un film mediocru, care sa nu iti spuna ceva in mod special, dar, in momentul sau critic, sa simti o emotie puternica? Sa plangi sau sa iti fie frica sau sa fii cu sufletul la gura? Asta se intampla pentru ca muzica de fundal este foarte bine aleasa, chiar daca filmul in sine nu este genial.

Daca o simpla muzica de fundal poate starni emotii, imagineaza-ti ce se intampla cand cantecele sunt puse in lumina reflectoarelor, asa cum se intampla in musicaluri. Nu degeaba a avut atata succes Let it go – piesa era cantata de Elsa, protagonista animatiei, intr-un moment foarte important pentru ea, in care toate emotiile puternice pe care le simtea treceau de bariera ecranului si ajungeau pana la spectatori.

(Nu, nu voi pune piesa aici. Nu ai de ce sa te temi.)

Asa ca, alege un musical (animat sau film) atunci cand te gandesti la un film de vazut in familie. Veti avea doar de castigat!

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s