De ce mint copiii nostri

Motivele pentru care un copil minte sunt multiple. De la frica de pedeapsa pana la dorinta de mai mult suspans sau dorinta de aventura. Este foarte important sa stim insa, ca parinti, cand anume minciunile copilului nostru trebuie sa ne ingrijoreze.

Am intalnit, in practica, parinti foarte ingrijorati de minciunile pe care copiii lor le “fabrica”. Este foarte important sa stim ca un copil nu stie distinctia dintre adevar si fals, dintre minciuna si adevar, pana pe la varsta de 3 ani. Aceasta distinctie se face progresiv si se finalizeaza in jurul varstei de trei ani, cand pana si micutul poate sa isi dea semana daca ce spune despre un lucru sau despre o actiune s-a intamplat sau nu. Un copil mai mic de trei ani nu minte intentionat, nu detine controlul constient de cenzurare a minciunii.

Pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3 si 6 ani, magia devine foarte importanta. Ea este modul lor de a-si explica anumite lucruri si de a-si dezvolta anumite abilitati (de pilda jocul simbolic, adica jocul in care pretinde ca este cineva sau ceva). La aceasta varsta, copiii pot avea prieteni de joaca imaginari, le plac povestile si jocurile imaginative. Minciunile copiilor din aceasta grupa de varsta sunt in marea lor majoritate povesti inventate de ei, nu minciuni intentionate.

Minciuna incepe insa in acest interval de varsta sa aiba si anumite consecinte pozitive pentru ei ca indivizi. De exemplu, un copil care sparge o farfurie sau varsa un pahar cu apa si da vina pe fratele sau, nu da vina cu dorinta explicita ca fratele lui sa incaseze pedeapsa, ci are mai mult rolul de a se scapa pe sine de consecintele negative, deci este un mod de a spune “nu am vrut”. Abia in jurul varstei de 6-7 ani copiii incep sa inteleaga ce este minciuna si pot chiar sa inceapa sa inteleaga latura negativa a minciunii.

Copiii cu varste cuprinse intre 6 si 12 ani inteleg atat ce este minciuna, cat si latura morala negativa a acestui comportament. Totusi, ei pot continua sa minta pentru a testa regulile si limitele impuse de adulti. Este foarte important insa sa intelegem motivele pentru care un copil, desi stie ca minciuna nu este un comportament dezirabil, continua sa o faca. Este, de asemenea, foarte important sa stim cand avem motive sa ne ingrijoram daca micutul nostru minte.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s