Curiozitatea influenteaza nu doar capacitatea de invatare, ci si memoria. Este concluzia unui studiu recent despre mecanismele de invatare realizat de California University.
Cercetarile au reconfirmat faptul ca persoanele curioase de un anumit subiect invata mai repede informatiile legate de acesta. In plus, odata trezita curiozitatea creste si capacitatea creierului de a invata, chiar si informatii care nu au legatura cu subiectul respectiv. Cu alte cuvinte, curiozitatea pune creierul intr-o stare care ii permite sa invete si sa memoreze orice fel de informatii, precum un vortex care atrage tot ceea ce esti motivat sa inveti, dar si tot ceea ce este in jurul lui.
„Curiozitatea este in natura umana. Inca inainte de a putea articula cuvinte, bebelusii isi manifesta curiozitatea intr-o maniera non-verbala. Sarcina adultilor este de a incuraja copilul sa exploreze si de a-i oferi spatiul si libertatea de a descoperi raspunsuri pentru cat mai multe intrebari. Insa, nu de putine ori, atat acasa, dar mai ales la gradinita si scoala, curiozitatea copiilor este inhibata si tinuta captiva intre peretii rigizi ai unei fise se lucru sau ai unei programe”, spune Valentina Secara, fondatoarea Conferintei de Educatie Timpurie si unul din Liderii anului 2018 in programe pentru profesori.
De ce este important sa sustinem curiozitatea copiilor
Potentialul emotional, social si cognitiv este exprimat prin cantitatea si calitatea experientelor noastre. Cu cat un copil este mai putin curios, cu atat va cunoaste mai putin despre lumea care il inconjoara, isi va face mai putini prieteni, se va alatura mai putinor grupuri sociale, va citi mai putine carti, va avea mai putine cunostinte si experiente.
In plus, cercetatorii de la Universitatea din Michigan au dovedit ca exista un raport de corespondenta directa intre nivelul de curiozitate al unui copil si succesul academic. De exemplu, in copilaria timpurie, copiii curiosi sunt mai capabili sa inteleaga matematica de baza si cititul.
Mai mult, copiii de astazi vor intra intr-o lume noua. Cultura si tehnologia evolueaza intr-un ritm extrem de rapid. Pentru a tine pasul, viitorul adult trebuie sa poata gandi flexibil si sa ofere idei surprinzatoare.
“In mediul educational actual, accentul tinde sa se concentreze pe seturile de abilitati <<hard>> ale dezvoltarii copiilor: citire, scriere, matematica, stiinte. Ceea ce este omis in acest scenariu sunt abilitatile <<soft>>, precum curiozitatea si creativitatea, care ofera cunostintelor teoretice abilitate in lumea reala”, spune Valentina Secara.
Cum putem cultiva curiozitatea copiilor
Exista trei modalitati uzuale prin care adultii constrang sau chiar inhiba explorarea entuziasta a copilului initial curios: frica, dezaprobare si absenta.
In primul rand, frica ucide curiozitatea. Un copil care se teme nu va cauta noutatea. In aceasta privinta, rolul adultilor este acela de a crea un mediu sigur pentru explorare. Este important sa elimine propriile frici pentru a nu le induce copilului. Dezaprobarea, al doilea inamic al curiozitatii, apare deseori atunci cand ne dorim un copil ”cuminte”. In loc sa il certam pe micut pentru ca s-a murdarit, putem celebra impreuna reusita de a descoperi pietre de diferite culori in gradina. Prezenta unui adult care il insoteste in descoperirile sale ii ofera copilului un sentiment de siguranta. Acesta va fi cu atat mai fericit sa descopere lucruri noi cu cat este sustinut de un adult la fel de curios.
First 7, centrul educational pentru educatie timpurie condus de Valentina Secara, organizeaza pe 28 martie training-ul Cum folosesti curiozitatea si dorinta de explorare a copiilor, dedicat parintilor, educatorilor si personalului din crese si gradinite care isi doresc sa le ofere copiilor contextul potrivit pentru a investiga si a descoperi lumea din jur.
Sesiunea va fi sustinuta de Alice Sharp, specialist britanic in educatie timpurie si castigatoare a premiului pentru cea mai inspirata personalitate din domeniul educatiei timpurii. Participantii vor descoperi nu doar de ce este important sa sustina curiozitatea copilului, ci si modalitati practice prin care pot face acest lucru si care sunt actiunile de evitat pentru a nu inhiba dorinta de explorare. Inscrierile la eveniment se pot face aici.