De ce au scolarii teme?

Uneori, in viata unui elev, apare intrebarea logica: „De ce sa imi fac temele?” Stii ce sa ii raspunzi micutului tau? Iata cateva motive pentru care au scolarii teme si afla multe alte indicatii despre aceasta activitate.

De ce au scolarii teme?

  • sa-l ajute pe copil sa-si consolideze notiunile invatate la clasa
  • sa aprofundeze cunostintele predate
  • sa-si puna in valoare creativitatea si imaginatia (in special la orele de romana si limbi straine – nu uita, si matematica este o limba straina)
  • sa-si exerseze aptitudinile artistico-plastice (la desen, geografie, biologie)
  • sa-si asume responsabilitati
  • sa-si imbunatateasca performantele scolare
  • sa-si mareasca in timp capacitatea de concentrare a atentiei.

 

“Contraindicatiile” temelor

Temele nu trebuie sa oboseasca copilul prin multitudinea lor. Este de ajuns sa rezolve corect unul sau doua exercitii pentru fiecare notiune noua.

Daca la fiecare materie copilul va avea de rezolvat minim cinci exercitii, intr-un timp scurt va interveni oboseala fizica si psihica, copilul va avea tulburari de somn si alimentatie, relatia scoala-elev se va deteriora, iar scoala va deveni un stres, o povara.

O alta repercusiune este scaderea nivelului la invatatura, copilul se inchide in sine, nu mai are incredere in propria persoana, iar mai tarziu, la pubertate/adolescenta va avea probleme de relationare si de acomodare la diverse imprejurari.

De aceea, temele trebuie privite de copil ca pe o responsabilitate, el are nevoie sa constientizeze rolul lor, iar rezolvarea acestora sa fie o deprindere pe care s-o faca cu placere, neimpins de la spate, amenintat sau pentru note.

Nevoia de pauza

Nu uita ca este nevoie si de o pauza atunci cand copilul scrie temele. Chiar daca nu este la scoala si nu suna clopotelul, il poti invata pe copil cum sa se relaxeze constructiv.

Gandeste-te ca si noi, adultii, atunci cand suntem foarte concentrati si lucram o perioada de timp lunga, uneori nu reusim sa gasim solutia la ceea ce avem de rezolvat, solutie care ne este la indemana, dar din cauza oboselii, concentrarii prea mari, nu o observam. Nu ti s-a intamplat sa iei o scurta pauza (cat bei un pahar cu apa, cat asculti o piesa, cat iesi putin la aer) si imediat dupa aceea sa rezolvi sarcina?

Cand copilul va sti sa foloseasca repausul in folosul lui, performanta va creste, iar oboseala si frustrarea vor scadea.

Cat de multe teme?

Atunci cand constati ca volumul temelor este foarte mare, rezolvarea lor necesita multe ore, copilul se culca foarte tarziu pentru ca nu vrea sa mearga la scoala cu ele nefacute, dar este indispus, irascibil, nu mai are pofta de mancare sau de joaca, este cazul sa discuti cu invatatoarea/dirigintele despre temele copiilor si sa gasiti impreuna o cale de rezolvare: eventual sa impuna o tema obligatorie si, in paralel, o tema optionala. Astfel, copilul va rezolva totul cu placere si nu se va lupta cu frica de a nu termina la timp.

Pana la urma, ce este de preferat – sa rezolve toate temele, chiar daca o mare parte din ele gresit, sau sa se reduca volumul lor, pentru a fi intelese notiunile si rezolvate in intregime corect? Aceasta intrebare este valabila si pentru parinti, dar si pentru cadrele didactice.

Temele sunt necesare, dar trebuie adaptate la varsta scolarilor, la nivelul clasei, la durata necesara rezolvarii lor si, nu in ultimul rand, sa se refere la ceea ce s-a predat si prin tema sa fie aprofundat.

Copilasul tau intelege de are nevoie sa isi faca temele? Se descurca?


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s