Statisticile arata ca mai multe femei ca niciodata dau nastere unor mega-bebelusi de 4,5 kilograme sau mai mult, potrivit unui articol publicat de Daily Mail.
Trendul ascendent al greutatii mari la nastere a inceput in anii postbelici, fapt explicat de imbunatatirile din alimentatie. Rezultatul a fost venirea pe lume a unor bebelusi tot mai mari, mai sanatosi si mai musculosi, astfel incat stafeta greutatii considerate normale la nastere s-a ridicat din 1970.
Greutatea la nastere a continuat, insa, sa urce, iar cercetatorii au estimat ca numarul bebelusilor cu greutate peste medie a crescut, intre 1993 si 2003, cu 20%.
Rasupunsul cercetatorilor la intrebarea de ce? Bebelusii sunt tot mai mari la nastere pentru ca si mamele lor sunt tot mai mari. Ultimele cifre arata ca peste jumatate din femeile ajunse la vasta procrearii au o greutate peste medie sau sunt obeze. Obezitatea in timpul sarcinii poate fi periculoasa atat pentru mama cat si pentru copil si creste riscul complicatiilor.
Studii recente au aratat ca greutatea mamei ar putea avea un impact atat neurologic cat si psihologic asupra copilului dupa ce savantii au efectuat experimente pe sobolani de laborator. Acestia au descoperit ca sobolanii nascuti de femele cu greutatea peste medie erau mai predispusi sa manance mult.
Printre factorii care cresc riscul de a naste un fat cu o greutate peste medie se numara diabetul la mama, obezitatea mamei, multiparitatea (mama a mai avut nasteri) mai mare de patru sau sarcina peste termen.
Sursa: Romanialibera.ro