Pauzele de la scoala sau dintre teme au un rol mai mare decat acela de destindere. Iata cum sunt ajutati elevii de micile intreruperi de la activitatea scolara.
Banuiesc ca stii vorba aceea, care (intre noi fie vorba) pe parinti ii cam scoate din minti: Pauzele lungi si dese – cheia marilor succese. Este normal sa vrei sa iti vezi copilul ca are rezultate bune la scoala si, daca se tot intrerupe de la teme, cand mai are timp sa si invete ceva?
Ei bine, pauzele nu inseamna doar joaca si nu inseamna ca micutul tau va uita tot ce a invatat.
Este foarte indicat ca, din cand in cand, copiii sa se opreasca un pic din activitatea scolara, atat pentru a-si relaxa mintea, cat si pentru a se gandi la ceea ce tocmai a invatat. Este o cale excelenta de a stabili conexiuni mentale, pentru a inradacina informatiile primite.
Potrivit unui studiu al Universitatii din Texas, 35 de persoane au avut de memorat perechi de fotografii, in grupe diferite. Dupa fiecare serie, participantii luau o pauza pentru a se odihni si pentru a se gandi la orice voiau. Cei care chiar s-au gandit la ceea ce tocmai vazusera au avut rezultate mult mai bune in seria urmatoare (mai ales daca recunosteau mici detalii repetate in fotografiile vazute).
„Cand inveti ceva nou, iti vin in minte toate lucrurile pe care le stii deja, legate de aceasta informatie. Astfel, fixezi noua informatie in cunostintele tale existente”, a explicat unul dintre autorii studiului, Dr. Alison Preston.
In plus, procesul ce are loc in timpul pauzelor nu este neaparat unul constient, ci unul automat. Creierul automat se gandeste la experiente trecute, pe care sa le lege de cele noi. De aceea, pauzele nu trebuie privite ca pe o alta corvoada, ci ca exact ceea ce sunt: intreruperi de la munca, pentru relaxarea creierului.
Ce zici? Luam o pauza?
Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy
surse:
huffingtonpost.compnas.org