Inca de cand viitoarea mamica a aflat ca este insarcinata, ea se bazeaza pe sotul ei, viitorul tatic. De cele mai multe ori, el este primul care afla fericita veste de la sotie si tot el devine principala persoana pe care se bazeaza mamica.
Dragi tatici, poate ca nu realizati cat de importanti sunteti pentru partenera voastra in acele momente. Chiar daca nu va arata acest lucru, ea stie ca sunteti langa ea, o sprijiniti, o incurajati, ii faceti poftele de graviduta, iar daca va permite programul mergeti impreuna la ecografii, consultatii si apoi o insotiti la spital.
Acolo intervin momentele de tensiune si asteptare, minutele vi se par ore, va faceti griji, va consultati ceasul de sute de ori, va verificati telefonul si masurati coridorul in lung si-n lat. Brusc, iese o asistenta si va anunta : ,,Sunteti tata! Aveti un bebe sanatos, mami este bine, puteti sa-i vedeti!” Va bate inima si mai tare, simtiti ca vi se inmoaie picioarele de emotie, glasul v-a disparut, iar cand ajungeti in salon…..parca totul pluteste in jur, nu-l vedeti decat pe bebe si pe sotie, persoanele cele mai de pret din viata voastra! Nasterea unui copilas ofera sotului si sotiei o noua distinctie, ei sunt acum mama si tata, nu mai sunt doar soti/ parteneri, ci si parinti.
Chiar daca esti barbat si se spune ca ,,nu prea va exteriorizati sentimentele”, este bine ca atunci cand traiesti o emotie puternica, sa reactionezi cu intreaga fiinta, sa arati celor din jur fericirea pe care o simti atat prin limbaj, cat si prin comportament! Nou-nascutul si mamica au nevoie de sustinere, de afectiune si liniste. De aceea, iata cateva sfaturi care te pot ajuta sa faci primii pasi ca tatic:
• Fii alaturi de sotie, participati impreuna la baita, schimbatul scutecelor, plimbare. Veti consolida relatia voastra, sotia va trece mai usor peste durerile postnastere, iar bebelusul se va obisnui cu familia lui mult mai usor.
• Canta-i bebelusului, vorbeste cu el si se va familiariza cu vocea ta. In momentele lui de suparare (il doare burtica, ii este somn, foame, etc) se va linisti cand iti va auzi glasul, alaturi de cel al mamei.
• Ia-l in brate, plimbati-va prin casa. Chiar daca iti este teama sa nu-i faci vreun rau pentru ca il vezi asa mititel, nu ezita. Bazeaza-te pe instinctul tau de tata! Contactul fizic este inca o modalitate de a relationa mai bine cu bebelusul. Nou nascutii pot sa vada doar pana la o distanta de 20-30 de cm. De aceea, simtul tactil joaca un rol foarte important in a simti si intelege mediul inconjurator.
• Ajuta-ti sotia la treburile casnice si cumparaturi. Astfel veti avea mai mult timp pe care sa-l petreceti impreuna, relaxandu-va.
• Indiferent de sexul copilului, el este al tau, este rodul dragostei tale si al sotiei si cel mai mult conteaza ca este sanatos! Nu fi dezamagit daca iti doreai baiat si ai o fetita sau invers. Gandeste-te doar ca sunt persoane care nu pot sa aiba copii, care urmeaza tratamente, interventii si multe altele doar pentru a da viata unui copil sanatos si nu ,,comenteaza” in ceea ce priveste sexul copilului.
• Nu uita de toate actele necesare inregistrarii copilului (certificatul de nastere, completarea livretului de familie), alocatie, etc.
• Fii un model pozitiv pentru copil, el te va copia mai mult decat iti imaginezi.
• Fa-ti timp si petrece cateva momente doar tu cu copilasul si sigur te vei binedispune si relaxa, vei uita de toate grijile si problemele din viata ta.
• Nu in ultimul rand, adu-ti aminte ca impreuna cu partenera ta ati conceput aceasta viata, ati pornit amandoi la drum si tot impreuna trebuie sa o modelati.