Damian Nedescu: Trebuie sa accepti, altfel nu ai cum sa lupti

Damian Nedescu: Trebuie sa accepti, altfel nu ai cum sa lupti

Intr-o editie speciala a emisiunii Tati in dialog, am facut cunostinta cu Damian Nedescu, tatal primului copil roman cu autism, complet recuperat prin terapia ABA. La 5 ani, fiul sau, Radu, nu putea vorbi. Astazi, se pregateste sa isi dea examenul de bacalaureat. Impreuna cu Damian, am povestit despre parcursul de la autism la recuperare, vazut prin ochi de parinte. Daca ai ratat interviul, asculta podcastul aici.

Poate ca ai auzit de Radu Nedescu. Recent, a inceput sa povesteasca in mass-media despre experienta sa cu terapia ABA, pentru a le arata altor parinti si copii ca recuperarea completa este posibila, cu multa grija si munca.

In urma cu 17 ani, tatal sau, Damian, a observat ca Radu (atunci la varsta de 2 ani) nu se comporta ca alti copii. „Nu statea locului deloc, nu vorbea, nu intelegea niciun cuvant, nu avea jocuri sau intelegere a ce se intampla in jur”, povesteste el. Asa a inceput periplul familiei Nedescu, in cautarea unui leac. Au fost prin spitale, clinici, au vizitat doctori, psihologi, terapeuti, au facut teste genetice, tomografii, au primit retete de calmante, au fost amenintati ca baiatul lor nu va mai putea fi recuperat si tot asa. Pentru ca, la vremea aceea, nu existau informatii in Romania despre autism.

„Am luat toate terapiile existente sub orice forma la momentul ala. Cred ca, daca imi spunea cineva sa mananc pamant si aia imi acorda o sansa, o luam. Si asa am ajuns la ABA”, aflam de la Damian Nedescu. In scurt timp, dar cu mult efort, tatal lui Radu a reusit sa formeze o echipa de psihologi si medici, alaturi de care sa invete pasii terapiei.

Dupa primele 6 luni de terapie intensiva (40 de ore de lucru pe saptamana), deja se vedeau rezultatele. Radu incepea sa aiba propriile lui pareri, reactii, actiuni, deprindea obiceiuri si cuvinte.

„Pe la 8 ani si un pic, radu era practic complet recuperat; 99,99% recuperat. Mai existau acele acorduri fine, la care tentatia este foarte mare sa le omiti. Le omiti pentru ca ai nevoie de partea cognitiva, ai nevoie de autoajutor, de parti de autonomie. Si omiti acele acorduri fine, cele mai multe – emotionale”, mai spune Damian.

Acum, Radu se pregateste sa dea examenul de bacalaureat, are o iubita, are un grup de prieteni, merge in excursii. „In momentul asta, Romania e pe locul 3 in lume, dupa Statele Unite si Marea Britanie, in ceea ce priveste numarul de specialisti si de copii recuperati.”

Despre cum a adus Damian Nedescu terapia ABA si in randul terapeutilor din Romania poti afla acum, la Tati in dialog.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s