In aceasta perioada, racelile sunt foarte raspandite printre copii, dar si gripa intestinala poate face ravagii. Ce diferente sunt intre o simpla raceala si gripa intestinala? Cum se trateaza?
Gripa intestinala nu este o boala grava, dar poate fi cauzata de o multitudine de virusuri. In lunile de iarna, infectia cu rotavirus este foarte des intalnita, mai ales la sugari si copii mici. (In ceea ce priveste primavara si vara, doctorii sugereaza sa fim atenti la adenovirus si enterovirus.)
Dar aceasta afectiune trece usor, daca urmaresti niste pasi simpli si daca stii cand sa chemi doctorul.
Simptome gripa intestinala la copii
Cele mai des intalnite simptome ale gripei intestinale sunt:
- dureri la stomac si voma;
- apetit scazut;
- diaree;
- febra si frisoane;
- dureri musculare;
- ameteala, oboseala si moleseala;
- tuse, usturime in gat si nas infundat.
Dupa cateva zile (3-5), febra si alte simptome ar trebui sa dispara. Copilul va ramane insa cu o tuse si o usoara moleseala. In general, simptomele se vor duce intr-o saptamana sau doua, dar este important sa le ajuti sa se duca, pentru a nu risca alte complicatii.
Cum amelioram simptomele gripei intestinale?
Hidratare
Daca sufera de gripa intestinala, copilul tau va avea nevoie de multe lichide, cum ar fi apa si sucuri naturale. Sub nicio forma, nu ii da sucuri carbogazoase sau care contin cofeina, intrucat acestea nu vor face decat sa deshidrateze copilul. Daca ai un sugar, continua sa ii dai lapte, in cantitati mici, dar mai frecvent. Acest lucru este valabil si in cazul copiilor mai mari – putin, dar des. Incearca sa eviti ceaiurile, intrucat unele plante nu sunt indicate pentru copii. Poti face un ceai slab de musetel, dar nu ar trebui sa fie singura sursa de hidratare. Inainte de toate, verifica-ti tratamentul cu medicul pediatru.
Mancare
Gripa intestinala si mancarea nu se prea impaca. Cand copilul tau isi recapata putin apetitul, incepi incet – banane, orez, sos de mere, paine prajita sau biscuiti neindulciti si fara arome. Inainte de a introduce un nou aliment in mesele sale zilnice, da-i cate putin, pentru a vedea daca poate manca acel produs. Important este sa nu grabesti procesul.
Somn
Cat timp este afectat de boala, copilul tau are nevoie de mult somn si relaxare. Asta inseamna ca va fi nevoie sa il tii acasa o zi sau doua (atat pentru sanatatea sa, cat si pentru cea a colegilor sai, pentru a evita o mini-epidemie) – fara scoala, fara activitati extrascolare.
Protejare
Gripa intestinala este contagioasa, asa ca este important sa iti protejezi intreaga familie, daca micutul tau sufera de aceasta afectiune. Pe langa faptul ca iti tii copilul acasa, este important ca toata familia sa ramana sanatoasa. De aceea, spalatul pe maini este esential – dupa ce mergeti la baie, inainte sa mancati etc. Curata si jucariile copilului tau – cei mici baga jucariile in gura, le impart cu alti copii. De asemenea, invata-ti micutul sa nu bea din aceeasi sticla sau din acelasi pahar dupa altcineva si incurajeaza-l sa isi acopere gura si nasul cu o batista de unica folosinta, cand tuseste sau stranuta.
Cu ce confundam gripa intestinala?
Poate fi intoxicatie alimentara?
De obicei, intoxicatia alimentara apare la putin timp dupa ce copilul a mancat ceva ce nu i-a priit, in timp ce gripa intestinala dureaza vreo doua zile pana se instaleaza. Desi s-ar putea ca micutul tau sa aiba si febra (de obicei, nu este cazul), se va duce repede. In schimb, gripa intestinala va dura cateva zile.
Poate fi raceala?
Simptomele gripei intestinale sunt, de obicei, mai severe decat cele ale unei simple raceli. Febra este mai mare, copilul este mai obosit si are frisoane si dureri de cap. Toate acestea sunt reduse (sau lipsesc in totalitate), in cazul unei raceli obisnuite. In plus, copilul racit nu va avea probleme cu apetitul.
Poate fi apendicita?
In cazul apendicitei, chiar daca implica voma si dureri la stomac, vor fi si simptome mai precise, cum ar fi o durere acuta, care pleaca din jurul buricului si ajunge pana mai jos, in partea stanga a stomacului. Gripa intestinala poate aduce cu sine si crampe, dar daca diareea alina durerea chiar si un pic, nu ar trebui sa iti faci griji de apendicita. Insa, daca micutul tau se plange in continuare de durere, este nevoie sa mergi cat mai curand la doctor.
Cand mergem la medic?
Daca micutul tau are sub un an, cel mai bine este sa il duci la doctor, daca simptomele dureaza mai mult de doua zile. Deshidratarea poate avea consecinte mai grave la bebelusi.
La copiii mai mari de doi ani, este indicat sa il duci la doctor, daca apare sange in diaree sau voma, ceea ce nu tine de gripa intestinala, ci de o infectie bacteriana.
De asemenea, daca simptomele nu se imbunatatesc in cateva zile, vorbeste cu medicul pediatru. De exemplu, daca febra nu trece in 2-3 zile.
Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy