Cu tusea asta nu-i de joaca. Se instaleaza cand nici nu te astepti si-ti chinuie copilul pana ii dau lacrimile, se inroseste ca un rac sau ajunge sa se sufoce. O stiu, am trait impreuna cu ea atata timp, ca am crezut ca am ajuns sa ii cunosc toate hachitele. Insa atunci cand te astepti mai putin, se manifesta si mai puternic, chiar si o simpla tuse se poate agrava, mai ales daca nu este luata din pripa si nu actionam prompt si eficient impotriva ei.
Prima raceala puternica a copilului meu a fost la 8 luni. Pana atunci, nimic nu-i umbrise zambetul ghidus, iar supararile lui se transferau adesea in zona ursuletului pe care nu putea sa-l struneasca ori a neputintei de a face cativa pasi singur. Prima repriza de tuse si de febra, de stari de moleseala. Nopti nedormite, comprese pe tot corpul si o groaza de bajbacaieli, de incertitudine si spaime. Auzeam suieratul acela ce-i facea pieptul sa huruie, de parca o masinarie groaznica pusese stapanire pe el, si mintea mea incepea sa teasa scenarii apocaliptice fara iesire.
Tusea poate fi buna
Dintre toate tipurile de tuse, poate cel mai mult de furca ne-a dat-o tusea seaca. Se asociaza cu nas infundat, ochi injectati si dureri in gat. Este stiut ca tusea seaca, neproductiva, apare de cele mai multe ori, ca urmare a unei infectii provocate de un virus. Nici substantele poluante care irita gatul nu ar trebui neglijate. Teama de bronsiolite, de pneumonii ne-a facut de multe ori sa luam drumul spitalelor. Radiografii, consultatii cu duiumul, doar-doar aflam care-i motivul pentru care aceste episoade de tuse seaca reveneau atat de des si cu parca o mai mare forta. Nici tusea convulsiva nu l-a ocolit. Numita si pertussis, aceasta este o infectie bacteriana contagioasa a cailor respiratorii. Apare din cauza toxinelor produse de bacterii, care afecteaza caile respiratorii si le face sa se inflameze.
Tusea seaca poate avea multe cauze
Am aflat ca una dintre cauze poate fi si astmul. Boala cronica, ce determina inflamarea si ingustarea cailor respiratorii. Respiratia devine extrem de dificila. Tusea poate fi mai frecventa noaptea. Chiar si zgomotul acela suierator poate fi un semn. In unele cazuri, tusea cronica poate fi singurul simptom al astmului. Dificultatile de respiratie, respiratia rapida, sacadata, nivelul scazut de energie, durerea in piept sunt semne ce musai trebuie luate in calcul.
Dragi parinti, nu va ingrijorati inainte de a stabili clar cauza tusei copiilor vostri. Urmariti-i pe cei mici, asigurati-va ca somnul le este odihnitor, ca beau multe lichide si nu uitati un lucru extrem de important: aerisiti camerele! Aerul cald si uscat nu face decat sa favorizeze declansarea tusei prin iritarea cailor respiratorii!
Din pricina reprizelor atat de numeroase de tuse, am fost nevoiti sa luam in calcul si potentialele alergii. Se scurgeau si 3 saptamani si tusea copilului meu tot mai dadea semne ca se zbate sa supravietuiasca arsenalului de medicamente, de siropuri, de leacuri de tot soiul. Tusea ragusita si uscata poate fi un simptom al alergiilor, mai ales daca incepe intr-o anumita perioada a anului sau apare dupa expunerea la diferiti stimuli cu potential alergen: polenul, parul de animale sau la anumite alimente sau medicamente. Stranutul, mancarimea, lacrimarea excesiva, eczemele sunt posibile simptome ale unei alergii.
Remediile simple ce si-au dovedit eficacitatea pot aduce linistea copilului
Nu intrati in panica, oricat de agresiv si de imprevizibil s-ar manifesta tusea. Apelati la consultul medical, daca tusea celui mic persista intre 3-8 saptamani, daca elimina in timpul tusei un mucus gros, galben-verzui, daca are febra mare, dureri in piept, este letargic, vomita sau nu are deloc pofta de mancare. Pe langa tratamentul prescris de medic, mai exista remedii care si-au dovedit eficacitatea in timp, care sunt sigure si cu efect rapid:
– lichidele nu trebuie sa lipseasca. Cu seringa, cu lingurita, important este sa fie administrate. Conteaza fiecare picatura.
– daca copilul este mic, curatati-i nasul cat mai des cu o solutie nazala salina, apoi folositi pompita nazala sau batista bebelusului.
– administrati-i siropuri special create pentru a calma tusea seaca. Glicerolul, un ingredient special menit sa acopere gatul cu o pelicula emolienta si protectoare permite mucoasei sa se refaca si ajuta celulele sa se regenereze. Bebedril este un sirop care contine glicerol si reprezinta unul dintre cele mai eficace remedii impotriva efectelor negative ale iritatiilor gatului asociate tusei uscate la copii si sugari cu varsta peste 6 luni.
– copiii au nevoie sa inspire aer cu o anumita umiditate. Vaporii de apa pot usura si reduce tusea copilului. Utilizati un umidificator in dormitorul copilului sau agatati un prosop umed si nu uitati sa aerisiti bine camera. Deschideti fereastra, astfel incat copilul sa poata inspira aer rece si umed.
Credeti-ma, tusea poate fi tinuta in frau. Cu remedii adecvate, cu rabdare si multa grija, nimic nu este imposibil!