Cum sustinem imunitatea copilului primavara? Afla solutiile propuse de Dr. Ruxandra Constantina!

Frumoasa, infloritoare si capricioasa. Acestea sunt cele trei cuvinte care ar putea descrie perfect primavara, care vine la pachet cu alergii, viroze si raceli de sezon, mai ales pentru cei mici, a caror imunitate tinde sa fie mai scazuta in aceasta perioada.

„Orice schimbare reprezinta o sursa de stres pentru organismul nostru”, spune Dr. Ruxandra Constantina, medic de familie, competenta in apifitoterapie, pe care am invitat-o in prima editie live a emisiunii „Traieste Sanatos cu Simona”, sa ne vorbeasca despre cum putem sustine imunitatea copiilor primavara.

Este nevoie sa stimulam imunitatea copilului? Cum il imbracam in parc ca sa nu raceasca? Cum ne dam seama daca prichindeii nostri au racit sau au alergii de sezon? Iata ce solutii propune medicul!

Imunitatea copilului in primii 3 ani de viata

 „In primele 6 luni de viata, imunitatea copilului este data de laptele matern”, sustine dr. Ruxandra Constantina.

Alaptarea exclusiva la san, cel putin pana la varsta de 6 luni, este extrem de importanta pentru dezvoltarea unui sistem imunitar puternic. In special colostrul este esential pentru sanatatea nou-nascutului, intrucat are o compozitie chimica unica, iar cantitatea de imunoglobuline pe care o contine, il apara pe cel mic de agresiunile mediului extern.

Pe langa anticorpi, laptele matern contine un „cocktail” natural de enzime, proteine si grasimi, pe care laptele praf nu le are in compozitie.

Citeste si: Alaptarea: Beneficii pentru mama si bebe

Pana la varsta de 3 ani, sistemul imunitar se formeaza si se maturizeaza, asa ca dr. Ruxandra Constantina recomanda ca in primii trei ani de viata, copilul sa stea cat mai putin in colectivitate, astfel incat sa intre cat ai putin in contact cu diversi agenti patogeni.

Alimente care cresc imunitatea copilului

Pentru ca iarna nu am putut consuma atat de multe verdeturi, legume si fructe naturale, atat de benefice pentru sanatate, este normal ca organimsul nostru, si mai ales al celor mici, sa fie mai slabit in aceasta perioada.

„Acum este momentul sa profitam din plin de oferta bogata de fructe si legume de sezon. Sa lasam vitaminele sintetice, pentru ca avem bogatia de verdeturi de primavara si alimente naturale, care pot fi oferite fara nicio problema copiilor: spanac, stevie, untisor, salata de papadie, ceapa, usturoi verde si fructe autohtone”, spune dr. Ruxandra Constantina.

Medicul mai spune ca ideal ar fi ca legumele si verdeturile sa fie consumate in stare proaspata, iar acolo unde nu este posibil acest lucru, sa le preparam sub forma de budinca, piure sau sufleu.

Citeste si: 7 superalimente pentru imunitatea copilului

Pe langa fructele si legumele proaspete de sezon, care nu trebuie sa lipseasca din meniul unui copil mic, medicul mai face cateva recomandari legate de alimentele pe care ar trebuie sa le includem in almentatia copilului, pentru un sistem imunitar puternic. Acestea sunt:

  • Lactatele, in special cele acide, precum sana, chefir sau iaurturi naturale. Acestea contin toate elementele nutritive ale laptelui intr-o formă ușor asimilabila si lactobacili care asigura o buna imunitate la nivel digestiv si general.
  • Pestele sau uleiul de peste adminsitrat sub forma de capsule, pentru un aport de vitamina D si acizi grasi omega-3, de care organismul are nevoie pentru a functiona normal.
  • Hidratarea este foarte importanta, iar consumul de apa este esential pentru buna functionare a organismului.

„Evitati sa ii oferiti copilului sucuri naturale cumparate din comert, pentru ca multe dintre acesta contin conservanti, corectoare de aciditate, indulcitori si sunt foarte calorice. O alternativa la apa plata poate fi limonada facuta in casa, doar cu apa si suc proaspat stors din lamai bio. Optional putem adauga sirop natural de macese, catina, merisor, afine, brad”, spune medicul.

Suplimente alimentare pentru imunitate. Da sau nu?

Piata este plina de suplimente care promit sa sustina sistemul imunitar al copiilor, asa ca este normal sa te intrebi oare cate dintre aceste produse sunt cu adevarat benefice pentru organism. Ce spune medicul?

„Orice terapie, inclusiv cele cu suplimente, trebuie personalizata si individualizata. De regula, atunci cand sunt administrate corect, suplimentele naturale nu prezinta efecte adverse. Eu recomand, insa, proudusele gemoterapice pentru copii, care au efecte terapeutice excelente”, explica Ruxandra Constantina.

Produsele gemoterapice: ce sunt si de ce sunt atat de benefice pentru sistemul imunitar?

Suplimentele gemoterapice sunt extracte naturale din partea tanara a plantei (mladita, muguri, seva) care contine foarte multe vitamine, minerale, enzime si factori de crestere care detoxifica si stimuleaza organismul.

Citeste si: Le dam copiilor suplimente alimentare?

Gemoterapicele actioneaza profund, la nivel celular, nu au efecte adverse si contraindicatii, iar cu ajutorul unor scheme terapeutice individualizate, sunt de mare ajutor cand vine vorba de cresterea imunitatii!

„Tot ce este natural se absoarbe si are o biodsiponibilitate, deci este utilizat optim de organism, spre deosbire de produsele sintetice, care nu se absorb la fel de bine. Bineinteles, in cazuri grave, cand exista un deficit major, putem vorbi despre produse sintetice: antibiotice sau alte vitamine”, explica medicul.

Diferenta intre raceala si alergie

„De obicei, copiii sunt polialergici. Nu doar polenul poate declansa o alergie in acest anotimp”, explica Dr. Ruxandra Constantina.

Primavara este momentul in care fie iti dai seama ca puiul tau este alergic la polen, fie te confrunti cu viroze de sezon, provocate de schimbarile bruste de temperatura. Uneori, acestea se pot suprapune, asa ca nu mai stii de unde sa incepi.

De aceea, este bine sa stii care sunt simptomele pentru fiecare afectiune in parte:

  • virozele simple, de sezon: nas care curge, nas infundat, stranuturi, dureri usoare in gat, o stare usoara de astenie, tuse, febra mai mult sau mai putin prezenta;
  • alergiile sezoniere: stranuturi in salve, mancarimi la nivelul ochilor, nasului, tuse seaca care nu trece.
Citeste si: Alergiile de primavara: Manifestari si tratamente 

Nu vei sti daca este o alergie provocata de polen sau una permanenta (la praf sau la par de animale) pana cand nu mergi la medicul alergolog. Daca observi simptomele alergice de mai sus, este important sa afli cat mai curand diagnosticul, intrucat acestea pot provoca tulburari de somn si nervozitate.

Autor articol: Bianca Geica, redactor Itsy Bitsy


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s