Cum suporta animalele polare frigul

Animalele polare ii fascineaza pe majoritatea copiilor, mai ales cand vine vorba de rezistenta lor la frig. Poate te-a intrebat cel mic deja cum de nu tremura de frig pinguinii, ursii polari sau focile in temperaturile negative de la poli. Daca vrei sa-ti insotesti explicatiile cu un experiment, ti-am pregatit o activitate simpatica prin care sa-l ajuti pe copil sa simta frigul asemenea animalelor polare. Iata ce materiale trebuie sa pregatesti:

  • Un vas cu apa rece, amestecata cu multe cuburi de gheata.
  • Untura
  • Prosop de bucatarie/ prosop textil

Inainte de a incepe experimentul, explica-i copilului ca animalele polare au reusit sa se adapteze temperaturilor scazute datorita stratului de grasime de sub piele. Grasimea este cea care le ajuta sa-si mentina caldura corpului constanta, protejandu-le de frig si de efectele acestuia.

Dupa aceasta parte “teoretica”, roaga-l pe copil sa bage mana (sau un deget) in vasul cu apa rece si numarati impreuna secundele petrecute cu mana in apa.

Pentru urmatoarea etapa a experimentului ai nevoie de putina untura, cat sa-i infasori copilului un deget in ea. Cu degetul astfel “echipat”, invita-l pe cel mic sa-l bage din nou in apa si numarati si de data asta secundele petrecute cu mana in apa. Va rezista mult mai mult de data asta, pentru ca untura ii va proteja degetul, la fel cum grasimea le ajuta pe animalele polare sa-si mentina caldura.

La final, sterge-i copilului mana cu un prosop de hartie si roaga-l sa se spele cu apa calda si sapun, pentru a indeparta untura.

Sursa: www.sciencekiddo.com

Cum i s-a parut copilulul experimentul? Povesteste-ne in rubrica de comentarii de mai jos.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s