Hipotonia musculara se traduce printr-un tonus muscular scazut, problema pe care o putem intalni si la cei mai mici dintre noi – la bebelusi. Din ce cauze apare? Cum se manifesta? Ce tratamente exista? Afla toate raspunsurile acum, la Traieste Sanatos cu Simona.
„Tonusul muscular este o stare de contractie permanenta a muschilor, care ne ajuta sa ne mentinem postura”, explica Maria Aciu, kinetoterapeut Centrul KinetoBebe & Kids. „Sa putem sa stam drepti pe un scaun, sa putem sa stam in picioare, sa putem sa mergem, sa putem, din anumite pozitii, sa manevram anumite lucruri.”
La bebelusi, hipotonia musculara se observa in diferite momente-cheie din dezvoltarea lor. De exemplu, daca pana la 3 luni copilul nu isi ridica manutele sau piciorusele, este posibil sa vorbim de un tonus muscular scazut.
Cauzele pentru aceasta afectiune sunt multiple. Poate a fost o problema in timpul sarcinii sau la nastere, poate bebelusul nu a avut suficient oxigen. „De multe ori, nu se poate diagnostica exact si este o tulburare de miscare”, spune Maria Aciu.
Descopera acum, la Traieste Sanatos cu Simona, cum se poate vindeca hipotonia musculara la bebelusi.
Hipotonia musculara pe etape de dezvoltare
Cum am mentionat si mai sus, parintii pot observa daca bebelusul lor are un tonus muscular scazut, in functie de anumite manifestari, specifice fiecarei varste:
- la 3 luni – este foarte lipit de suprafata pe care se sprijina, nu isi ridica manutele, nu isi ridica piciorusele, nu reuseste sa isi intoarca capul in stanga sau in dreapta sau sa il ridice;
- la 8 luni – nu se ridica in fund si trebuie pus de parinti in sezut; se observa ca spatele este curbat, putin incovoiat; nu merge in patru labe, ci se taraste;
- ridicarea in picioare se face dupa un an;
- mersul se face dupa un an jumatate.
Afla din articolele de mai jos mai multe despre dezvoltarea bebelusului pe etape de varsta:
- Dezvoltarea bebelusului: Miscarile de la varsta de 3-6 luni
- Dezvoltarea bebelusului: Miscarile de la varsta de 6-9 luni
Toate aceste semne tradeaza hipotonia musculara la bebelusi. Daca le observi la micutul tau, este cazul sa mergi la un medic, pentru o consultatie. Cel mai probabil, doctorul ii va recomanda copilului o serie de sesiuni de kinetoterapie.
Emisiune prezentata de SANADOR
Infiintat in anul 2001, SANADOR a cunoscut o dezvoltare continua, in prezent detinand mai multe clinici, laboratoare de analize medicale si cel mai mare spital privat multidisciplinar din tara, in care asigura tratament inclusiv pentru situatii de urgenta.
In cadrul Spitalului Sanador sunt disponibile 14 linii de garda 24/24: Cardiologie, neurologie, Obstetrica-ginecologie, ATI, Neonatologie, pediatrie, chirurgie generala, ortopedie-traumatologie, urologie, computer tomografie, ecografie, radiologie conventionala, laborator, medicina de urgenta