Monica Anisie, Ministrul Educatiei si Cercetarii

Cum se va incheia anul scolar in curs? Am stat de vorba cu Monica Anisie, Ministrul Educatiei si Cercetarii

In contextul actual, foarte multi parinti si elevi isi pun intrebari cu privire la anul scolar in curs. Cum se va incheia situatia scolara? Cum raspunde Ministerul problemelor copiilor, care nu au acces la tehnologie si internet, care deja au ramas cu multa materie in urma? Cum se estimeaza ca va incepe anul scolar urmator? Ce se va face pentru a preveni noi probleme si in septembrie? La toate aceste intrebari, si nu numai, ne-a raspuns astazi Monica Anisie, Ministrul Educatiei si Cercetarii, la Itsy Bitsy FM si live pe pagina de Facebook Itsy Bitsy.

Daca ai ratat transmisiunea live, poti urmari podcastul pe canalul nostru de YouTube.

Iata care au fost punctele principale pe care Ministrul Educatiei le-a atins in timpul discutiei de astazi:

Toti elevii care nu au tablete sau laptopuri vor primi pana in septembrie!

Monica Anisie sustine ca scoala trebuie sa fie pregatita in cazul in care va exista un al doilea val al epidemiei de coronavirus, inclusiv pentru posibilitatea ca orele sa se desfasoare in continuare doar online incepand din toamna. Dar ce se intampla cu acei elevi din medii defavorizate care nu au acces la dispozitivele care permit sustinerea cursurilor online?

Ministrul Educatiei isi propune ca pana in septembrie sa asigure tablete sau laptopuri elevilor care nu au acces la astfel de dispozitive, iar profesorii vor participa la cursuri de formare profesionala dupa incheierea anului scolar in curs.

„Astazi am pus in consultare publica o hotarare de guvern pe care am initiat-o, prin care se aloca 150 milioane ron pentru achizitionarea tabletelor sau laptopurilor pentru copiii din mediile dezavantajate. Ne pregatim pentru toamna, in situatia in care va exista un al doilea val al epidemiei de coronavirus, in asa fel incat sa avem echipamentele necesare necesare pentru ca toti copiii sa aiba acces la invatamantul online. Acestea vor fi conectate la internet, cu abonament inclus si platit, in asa fel incat sa nu existe probleme. Potrivit unei statistici initiale, sunt in jur de 250.000 de copii care au nevoie de astfel de echipamente pentru a putea face scoala online. Ne propunem ca pana in septembrie sa nu fie niciun copil care sa nu aiba acces la un dispozitiv, tableta sau laptop, in asa fel incat lectiile online sa se desfasoare cum trebuie.

Pe de alta parte ne pregatim pentru formarea profesorilor, care vor putea participa la cursuri de formare profesionala dupa incheierea anului scolar, in asa fel incat daca se intampla un al doilea val, sa nu ne gaseasca nepregatiti si sa putem realiza un invatamant de calitate online”, sustine Monica Anisie.

Cum se va incheia anul scolar in curs?

Ministrul a precizat cum se va incheia anul scolar 2019-2020: mediile se vor face pe baza a doua note pentru fiecare materie. Tezele aferente semestrului II vor fi anulate, iar examenele finale se vor sustine incepand cu data de 15 iunie pentru Evaluarea Nationala, respectiv 22 iunie pentru Bacalaureat. Totodata, Monica Anisie mentioneaza ca in situati in care nu e posibila acrodarea a doua calificative, Ministerul Educatiei va comunica modalitatile de incheiere a situatiei scolare.

„As vrea sa le spun copiilor sa priveasca cu incredere faptul ca situatia scolara va fi incheiata cu bine. Cei care sunt acum in ani terminali, trebuie sa revina pentru 2 saptamani de pregatire in cadrul scolii in mod optional, numai daca parintele evalueaza starea de sanatate a copilului si riscurile din familie, pentru o pregatire legata de examenele nationale si pentru o sustinere si o consiliere din partea consilierilor din unitatile de invatamant.

Aceasta revenire se va face in conditii de siguranta si cu respectarea recomandarilor de distantare fizica. Ministerul Eduatiei, impreuna cu Ministerul Sanatatii, urmeaza sa elaboreze un ordin comun prin care sa fie prezentate toate masurile ce trebuie luate de scoli si directii de sanatate publica astfel incat copiii sa fie in siguranta. Guvernul pune la dispozitie masti pentru elevi si pentru intregul personal din unitatile de invatamant. Se vor oferi cate o masca la intrare si una la plecare.”, explica Ministrul Educatiei.

Cum putem creste rata participarii la ore online?

Cei mai multi copii din Romania au acces la internet si au tehnologie. Totusi, conform cercetarilor realizate de profesorii din comunitatea SuperTeach, doar jumatate au participat la ore. Fie ca profesorii nu au stiut cum sa se moblizeze sau nu au avut motivatie, fie ca elevii nu au participat la ore din varii motive. Cum putem creste rata participarii la ore online?

„Vrem sa realizam, pe de-o parte, o formare a cadrelor didactice pentru a realiza cursuri atractive si cat mai interactive, iar pe de alta parte ne dorim sa concretizam ceea ce era inca din 2011 prevazut in Legea Educatiei – realizarea bibliotecii virtuale. Vrem sa punem acest lucru in practica! Daca noi astazi am fi avut in biblioteca virtuala toate lectiile asa cum prevede legea, poate ca astazi participarea la ore online ar fi fost mai mare.

Situatia aceasta dificila prin care trecem cu totii trebuie privita si ca pe o oportunitate. Putem valorifica tot ceea ce s-a intamplat acum pentru a dezvolta un invatamant si in sistemul online. Avem nevoie de o schimbare”, spune Monica Anisie.

„Nu am obligat dascalii sa faca inregistrari, poze sau capturi, pentru a face dovada prezentei copiilor la activitatile online!”

Un alt punct pe care l-am atins in discutia cu Ministrul Educatiei a fost legat de stirile care au fsost vehiculate in presa cu privire la faptul ca profesorii trebuie sa faca poze sau capturi de pe ecranul laptopului sau telefonului pentru a face dovada activitatilor online.

Nu exista niciun ordin in acest sens! Ministerul Educatiei si al Cercetarii nu obligat pe nimeni sa faca acest lucru. Masurile au fost luate la nivel de inspectorate scolare, la nivel de unitati de invatamant, pentru ca nu peste tot se intampla acest lucru. Nu s-a emis niciun ordin in acest sens din partea Ministerului Educatiei!

Tot ceea ce Ministerul Educatiei a elaborat, a fost o instructiune catre inspectoratele scolare si unitatile de invatamant, care trebuie privita din 2 perspective: cum anume ar trebui sa se realizeze lectiile online si ce masuri trebuie luate in cazul in care nu exista accesul la tehnologie. Scrie foarte clar in instructiune! Nimeni nu a cerut dascalilor sa faca inregistrari, poze sau capturi pentru a dovedi prezenta online”, a declarat Ministrul Educatiei, Monica Anisie.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s