Cum sa ne educam copiii

Stii probabil cat este de dificil sa imbini respectul pentru copil cu autoritatea de parinte. Se pare ca exista o multime de lucruri care pun piedici educatiei.

Aldo Naouri, pediatru si psihoterapeut, autorul volumului „Cum sa ne educam copiii”, aparut la Editura Trei, arata ca in momentul actual este de maxima importanta repunerea in drepturi a autoritatii parentale, insa in sensul corect.

[imagethumb=”1235″] A-ti educa copilul inseamna, in primul rand, sa il respecti, chiar daca ar fi necesar sa-ti supraveghezi in permanenta propriul comportament. Nu poti sa-l inveti pe copil luarea in considerare a celuilalt, inclusiv a ta, respectul pentru celelalt, daca nu il iei pe el in considerare si nu il respecti. O asemenea atitudine nu are nimic de a face cu rasfatul copilului, nu inseamna o supunere oarba fata de persoana sa.

A avea o atitudine respectuoasa fata de copil, iubitoare chiar, presupune a avea reactii cat mai adecvate si mai echilibrate la actele sale, invatandu-l sa aiba o forma de masura, de constiinta. Altfel spus, trebuie sa avem grija nu ne transformam intr-o “carpa de sters pe picioare” pentru copilul nostru, pentru a nu-si imagina ca are toate drepturile asupra noatra, dar nici intr-un “monstru sperietor”.

Intregul mesaj al cartii este centrat pe responsabilitatea si mai ales pe asumarea acesteia de catre parinti. Autoritatea parentala este necesar sa se manifeste de la inceput, dar in sensul potrivit copilului.

Societatea ne pune in fata niste roluri care nu sunt mereu potrivite pentru copiii nostri. Ei au nevoie de limite si de repere clare, desi nu sunt usor de obtinut. Stiu, nu e usor sa fii parinte, mai ales ca uneori exista posibilitatea de e obtine exact efectul nedorit.

Poate impreuna cu Aldo Naouri si cu cartea sa, “Cum sa ne educam copiii”, aparuta la Editura Trei, misiunea noastra va deveni mai usoara.

 


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s