Cum sa masori distanta dintre stele

Stiai ca poti sa masori distanta dintre stele si alte corpuri ceresti, folosindu-ti doar mana? Afla aici cum si invata-ti copilul primii pasi in astronomie.

Aceasta este o metoda veche de mii de ani, prin care oamenii de stiinta au invatat sa aprecieze distantele dintre stele si care mai este folosita si astazi. O poti folosi intr-o noapte de vara, petrecuta la munte, unde aerul este mai curat, iar stelele sunt mult mai vizibile.

Spre deosebire de masuratorile de lungime de pe Pamant (centimetri sau inchi, metri sau picioare), pentru distantele din Spatiu conventia este ca masuratorile sa fie facute in grade (ca la cercuri).

Un cerc (respectiv, o sfera) este format din 360°. Un grad (°) este format din 60 de minute de arc (‘), iar un minut de arc este format din 60 de secunde de arc („).Imagineaza-ti ca cerul este o sfera goala in interior, iar Pamantul se afla in centrul ei. Aceasta sfera are 360°. Daca te uiti in sus, la cer, vei vedea doar jumatate din sfera mentionata, adica 180°. Cealalta jumatate se afla sub tine si nu poate fi vazuta. Iar punctul ce se afla chiar deasupra ta, pe cer, este zenitul. Zenitul se va afla mereu perpendicular fata de orizont (adica la 90°).Tine-ti un brat intins si inchide un ochi. Strange pumnul, tinand spatele mainii in fata ta. Latimea pumnului tau este de aproximativ 10°. Asta inseamna ca oricare doua obiecte ce se afla de o parte si de alta a pumnului tau vor avea o distanta de 10° intre ele.De exemplu, vei vedea ca Steaua Nordului (Polaris – din Carul Mic) si Dubhe (din Carul Mare) se afla la o distanta de 3 pumni, adica de 30°.

north-star-polarisDe asemenea, daca iti deschizi pumnul si intinzi degetul mare si degetul mic (departandu-le cat mai mult si tinand celelalte degete indoite), distanta dintre ele va fi cam de 20°. Distanta dintre cele trei degete din mijloc, intinse si lipite intre ele, este de 5°. Asa poti masura lungimea aproximativa a Carului Mare, ce este de 25°.

masuratIar pentru a masura 1°, iti folosesti doar degetul mic. Deja te poti apuca de masurat distanta dintre stele! Insa, tine minte ca aceste masuratori nu vor fi exacte, intrucat dimensiunile mainilor variaza.

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s