Este foarte simplu sa iti dezvolti o atitudine ecologica. Iata cum sa gandesti verde, in cativa pasi pe care sa ii urmezi in fiecare zi.
Fiecare actiune eco pe care o facem contribuie la un bine mai mare. Suntem ecologici pentru ca ne gandim la viitorul tuturor, la protejarea naturii si a mediului inconjurator, de care depind toti oamenii. Este ca si cum ai pune cate o caramida pentru a intari o baza, pentru a mentine o lume curata si sanatoasa. De fapt, fiecare actiune eco inseamna o fapta buna pentru viata.
Dar ce inseamna sa gandesti verde? In fiecare zi, oamenii iau decizii care afecteaza mediul inconjurator (in bine sau in rau). De exemplu, cand esti intr-o excursie prin padure si nu ai un cos de gunoi, in care sa arunci ambalajul de la mancare. Ce faci? Daca alegi sa gandesti verde, pui ambalajul intr-o punga pe care o tii la tine pana cand gasesti un cos de gunoi.
A gandi verde presupune niste actiuni simple si la indemana oricui, dar care trebuie invatate, deprinse, de la cele mai fragede varste. Si acest lucru poate fi posibil doar daca parintii pot fi un exemplu pozitiv pentru copiii lor; un exemplu… verde.
Iata 4 pasi spre o gandire mai verde, pe care ii poti folosi impreuna cu micutul tau:
- Reducerea
Pe masura ce folosesti mai putine resurse, cu atat faci un bine mai mare Pamantului. De exemplu, daca stai mai putin timp la dus inseamna ca folosesti mai putina apa si mai putina energie (necesara pentru incalzirea apei). Alte actiuni pe care le poti reduce:
– foloseste becuri fluorescente (eco) – tin mai mult si folosesc mai putina energie;
– stinge lumina cand iesi dintr-o camera;
– inchide robinetul cat te speli pe dinti (apa iti trebuie cand te clatesti);
– mergi pe jos la serviciu (sau cu bicicleta);
– scoate incarcatoarele din priza, cand nu le folosesti.
- Refolosirea
De multe ori, aruncam lucruri pe care nu le mai folosim (dar care inca ar putea fi folosite) sau alegem consumabile (cand avem alternative). De exemplu, decat sa arunci vechile haine ale bebelusului tau, gandeste-te daca nu stii pe cineva care ar avea nevoie de ele. Ce altceva mai poti refolosi:
– foloseste baterii reincarcabile;- ia-ti o cana a ta la birou, pentru a nu folosi prea multe pahare de plastic;- ia-ti o plasa de cumparaturi, in loc sa aduni pungi de plastic in casa;- fa schimburi de carti, jucarii, chiar si haine cu prietenii sau familia.
- Reciclarea
De fiecare data cand ai ocazia, recicleaza. Ai mai multa hartie in casa? In loc sa o arunci la gunoi, du-o la un centru de colectare. La fel poti face si pentru plastic. Chiar daca in zona in care locuiesti nu exista cosuri speciale de reciclare, iti poti face in propria casa. De asemenea, nu uita ca reciclarea creativa poate fi o activitate extrem de amuzanta pentru cei mici.
- Incantarea
Nu in ultimul rand, aminteste-ti sa te bucuri de natura. Mergi cu micutul tau in drumetii pe munte sau excursii prin paduri. Arata-i cat de frumoasa poate fi natura (mai ales atunci cand o si protejezi).
Familia ta are o atitudine verde? Ce actiuni ecologice faceti?
Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy
Citind acest articol, m-am hotarat sa desfasor saptamana viitoare un ‘proiect tematic” cu copiii de la gradionita, care o sa ne dezvolte cu siguranta atitudinea ecologica. Multumesc pt. articol, voi intitula proiectul nostru chiar asa: ” Cum sa gandesti verde” si voi folosi toate ideile din articol.