Cum sa economisim si cum sa avem grija de sanatatea noastra emotionala in aceasta perioada. Sfaturi de la specialistii BCR

Continuam seria de sfaturi saptamanale de la specialistii BCR implicati in campania #unsfatpezi si va incurajam sa fiti chibzuiti cu banii vostri, sa fiti precauti si sa respectati regulile si, nu in cele din urma, sa va pastrati increderea ca situatia se va imbunatati, trebuie doar sa avem rabdare si sa dam dovada de responsabilitate!

Iata ce sfaturi ne dau specialistii BCR:

Sa ne protejam parintii si bunicii!

Va e dor de parinti sau de bunici, nu-i asa? Si mie imi e. Si tare mult as vrea sa-i strâng in brate, mai ales acum, de sarbatori. Dar avem o problema: coronavirusul pune in pericol in special persoanele peste 65 de ani. Ele sunt cele mai predispuse la a dezvolta complicatii serioase. Grija mare: daca nu am respectat riguros distantarea sociala, mai sigur este sa-i protejam pastrand distanta. (Dr. Vlad Mixich, expert in politici de sanatate)

Zilnic, fa depuneri in contul tau emotional si nu-ti irosi toate rezervele de energie!

Pastreaza-ti calmul (prin a vedea situatia in perspectiva, prin exercitii de respiratie abdominala si prin tolerarea emotiilor pe care le traiesti), rosteste cuvinte de apreciere (atunci când partenerul face ceva pentru tine, familie sau casa… indrazneste sa-i spui cât de mult admiri grija de care da dovada si ca apreciezi in mod sincer efortul pe care-l depune), ordoneaza-ti prioritatile (unele responsabilitati „trebuie” indeplinite zi de zi, altele nu; inlocuieste perfectionismul cu flexibilitatea), respecta-ti programul ca si cum ai avea toata viata inainte (indrazneste sa razi, sa canti, sa dansezi, sa desenezi). Indiferent de criza, primavara este aici; ceea ce ne dovedeste ca… viata merge mai departe! (Gáspár György, psiholog clinician)

Sarbatoreste inteligent!

Se apropie Pastele si poate si alte aniversari. Cadourile sunt importante mai ales ca aduc bucurie intr-o astfel de perioada, insa nu trebuie neaparat sa cheltuiesti foarte mult pentru a mentine spiritul sarbatorilor si a-i surprinde pe cei dragi. Cele mai frumoase daruri sunt cele din inima, asa ca pune-ti imaginatia la treaba, deschide Youtube-ul si invata cum sa creezi singur cadouri frumoase, fie ca vorbim despre prajituri, felicitari, decoratiuni interioare sau surprize digitale pentru cei dragi care sunt departe de noi. (Nicoleta Deliu, coordonator scoala de Bani)

Cum ne protejam in timpul videoconferintelor?

Utilizatorii trebuie sa obtina permisiunea de a inregistra o conferinta video de la toti cei aflati la apel. Telefoanele, precum si alte dispozitive personale nu trebuie utilizate pentru inregistrarea conferintelor video. Informatiile sensibile trebuie discutate in sali de conferinte video special desemnate pentru acest scop, nu in locuri publice sau spatii deschise. In timpul conferintelor video, camera trebuie sa se focalizeze pe fata utilizatorului, iar orice document sau informatie cu caracter confidential trebuie sa fie scos din aria de acoperire a camerei de filmat. Camerele si microfoanele trebuie sa fie oprite atunci când nu sunt utilizate. Telecomanda camerelor este destinata numai utilizatorilor autentificati. (Alin Iftemi, Head of Business @Modex)

Avem nevoie de previzibilitate!

In vremuri de incertitudine, cu totii avem nevoie de previzibilitate, de repere. Iar copiii, in mod special, adora repetitia, ritualul, programul. in loc sa lasam sa treaca ziua cum se nimereste, sa incercam acum, in vacanta, sa cream niste ritualuri bune, doar ale noastre. Repetitia este cheia! Ora de pictat, teatrul nostru de umbre, minutul de ghicitori – toate acestea vor fi linistitoare pentru copii doar daca vor fi repetate. Insistati cu acest ritual bun, chiar daca la inceput vi se opune rezistenta. E firesc asa, e ceva nou. Veti vedea ca, dupa nici trei zile, cei mici va vor trage de maneca: s-a facut 7, e ora de poveste, tu erai piticul, hai! (Cristina Andone, scriitor, trainer de creativitate)


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s