Cum sa devenim parinti de nota zece

De-a lungul vietii, copiii nostri au de trecut o multime de examene, atat la gradinita, scoala sau la locul de munca, cat si in viata de zi cu zi.

Noi, parintii, trebuie sa-i sustinem permanent… si in acelasi timp sa ne mentinem echilibrul psihic si emotional, pentru a primi calificativul de parinte “cool” si a obtine nota zece de la Scoala Vietii. 

De fiecare data cand apare o noua provocare in viata copilului nostru, de la mersul de-a busilea pana la obtinerea permisului de conducere si, mai tarziu, intemeierea propriei lui familii, parintii au cele mai mari emotii, dar si cea mai mare responsabilitate.

Nu avem voie sa ramanem repetenti la comunicarea cu copiii nostri. Ei cresc, iar noi trebuie sa tinem pasul cu aspiratiile si nevoile lor. Nu trebuie sa uitam ca noi suntem principalele modele ale copiilor nostri, acestia imitandu-ne de la gesturi, mimica fetei sau limbaj, pana la comportamente si trairi. Sa avem grija sa tratam cu aceeasi importanta diversele situatii cu care copilul se va confrunta de-a lungul vietii, deoarece, in acest fel, cel mic se va simti protejat si supravegheat si va gresi mai putin.

Iata cateva directii dupa care ne putem orienta in viata pentru a deveni parinti de nota zece:

1. Comunicarea – este una din cele mai importante componente in relatia parinte- copil. Poate fi stabilita inca de cand copilul este in burtica mamei. Discutati cu copiii vostri, nu amanati problemele importante, nu lasati nerezolvate conflictele, raspundeti la intrebarile lor. Este ideal sa existe intre copii si parinti o comunicare verbala, dar si non-verbala… ce mai, sa va intelegeti din priviri!

2. Afectivitatea – in orice activitate, o persoana are nevoie de motivatie; dar esential este suportul afectiv oferit de cei din jur. Parintii trebuie sa ofere permanent acest suport copilului, sa fie in contact direct cu el, sa-l sprijine in trairile, emotiile si sentimentele lui, sa-l determine sa si le exteriorizeze.

3. Empatia – este capacitatea de a ne transpune in locul altcuiva si de a incerca sa-i intelegem emotiile, comportamentul si aspiratiile. Atunci cand dorim sa-l invatam pe copilul nostru ceva nou, sau vrem sa reactioneze intr-un anumit fel, trebuie sa incercam sa ne „punem in pielea lui”, sa ne imaginam cum ne-am purta noi in aceeasi situatie.

4. Comportamentul – trebuie sa avem grija sa nu-i dominam tot timpul pe copii, ci sa-i lasam si pe ei sa ia decizii, sa se descurce in diverse situatii, sa aiba initiative. Astfel le valorificam aptitudinile innascute, creativitatea, motivatiile si vointa.[page]

Concluzii :
• petreceti cat mai mult timp cu copilul vostru; jucati-va, cantati, alergati, topaiti, redeveniti copii pentru cateva momente; 
• incurajati-l permanent;
• recompensati-l, insa nu material: acordati-i un zambet, o stragere de mana, laudati-l fata de de alte persoane, acordati-i buline albe sau negre, dupa caz ;
• realizati diverse treburi gospodaresti impreuna; 
• acordati-i responsabilitati;
• nu raspundeti niciodata cererilor lui doar cu un simplu « nu », ci motivati-le refuzul ;
• nu uitati sa-i controlati permanent, chiar si din umbra; 
• respectati-va promisiunile; 
• evitati discutiile aprinse cu partenerul in prezenta copilului.

Incercati sa va acordati note comportamentului vostru cu copiii in diverse situatii, evaluandu-va permanent. Uneori obosim sa fim parinti si ne-am dori sa ascundem capul in nisip, precum strutul. Nu-i nimic… putem s-o facem, din cand in cand putem trimite micutii la bunici si noi sa ne luam o vacanta. Vom reveni plini de energie si ne vom revedea copiii cu alti ochi.

Si, nu uitati! Familia trebuie sa functioneze ca un sistem armonios, unitar, in care sa nu existe directii contrare in educatia aleasa pentru copil. Nu va contraziceti niciodata in prezenta celui mic, ca el sa nu exploateze lucrul acesta si sa devina neascultator.

Chiar daca nu reusim mereu sa fim parinti de nota zece, esential este sa nazuim spre aceasta nota si sa incercam s-o obtinem cat mai des. Ca psiholog, eu va acord nota maxima pentru ca ati citit acest articol, demonstrand asfel ca va intereseaza sa va imbunatatiti rolul de parinte!


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s