Cum să avem o vacanță fără probleme, în 7 pași

Vreme frumoasă, plimbări la mare, la munte, drumeții, piscină. Soare și voie bună. Pe toate le asociem cu venirea vacanței, cu zilele libere atât de așteptate, deopotrivă de copii și adulți. Parcă ne și imaginăm aventurile prin care ne dorim să trecem, pline de viață și de bucurie, pe care să le transformăm în cele mai minunate amintiri. Căci bucuria aceasta a petrecerii timpului liber alături de cei dragi, în armonie, voioșie și mai ales fără incidente pare să fie unul dintre cele mai de preț lucruri către care tindem.

Nu întâmplător, când vacanța bate la ușă, iar gențile de voiaj așteaptă să fie pregătite de drum, primul gând ce ne încearcă este acela de a fi copiii bine, sănătoși, de a călători în cele mai bune condiții. De a fi lipsiți de peripeții, care să ne perturbe zilele frumoase și să ne aducă îngrijorare pe chip.

Cum facem însă pentru ca planul de vacanță să meargă ca uns? Care sunt punctele importante pe care trebuie să le cunoaștem, atunci când plecăm la drum cu copiii, mai ales dacă sunt de vârste foarte mici?

Mihaela Niță, medic specialist pediatru, despică, fir cu fir, alături de Simona Dragomir, într-o emisiune sprijinită de „Akadika – Bucuria copilăriei”, ițele problemelor ce pot apărea, enumerând pentru fiecare în parte remediile salvatoare

1. Confortul termic, extrem de important pentru starea de bine a copilului. Un loc aerisit, curat, ventilat oferă starea de bine de care fiecare dintre noi are nevoie. Nu ne ferim să folosim aerul condiționat, avem însă grijă la modul în care o facem. Răcim alternativ fiecare încăpere în parte. Copiii nu trebuie să stea în bătaia aerului, iar atunci când călătorim, mașina să fie răcită și aerisită înainte de a porni la drum. Atenție însă! Când ieșim afară sau dimpotrivă, intrăm în casă, diferența de temperatură nu trebuie să depășească mai mult de 7 – 8 grade. Ne ferim de temperaturile de la miezul zilei, avem grijă să le alegem pe cele de dimineață sau seară. Nu uităm de protecția solară, atât de importantă în prevenirea arsurilor și ulterior, a problemelor mult mai grave. ”Dacă este vorba de deplasări de lungă durată, încercăm să facem pauze, pentru că cei mici se plictisesc, își pierd răbdarea și pot deveni agitați. La 2-3 ore ne mai ridicăm puțin, ne hidratăm, stăm la umbră, pentru a ne încărca bateriile și a ne răcori”, ne sfătuiește medicul pediatru.

2. Stabilim clar orele de stat în apă, pentru a evita apariția insolației. Este adevărat, vara, cea mai mare bucurie a copiilor este bălăceala. Orele pe care și le-ar dori să le petreacă în apă par a nu se mai termina. Există riscul însă, de insolație, de deshidratare, de aceea, este extrem de important să stabilim cu cei mici, încă de dinainte de a ajunge pe plajă sau la piscină regulile pe care trebuie să le respecte. ”Când soarele devine foarte puternic, ne retragem în interior. Nu uităm de crema de protecție solară și nici de hidratare. Trebuie să fim fermi atunci când facem lucruri pentru binele copilului și să nu lăsăm prea mult loc de negociere, mai ales că la mare, importanți sunt aerosolii, plimbarea pe malul marii, dimineața, în apropierea valurilor”, este de părere medicul Mihalea Niță.

3. Protecția solară nu trebuie să lipsească! Razele soarelui se reflectă în apă, în nisip, iar riscul de insolație este uriaș. Crema cu protecție UV trebuie să fie mereu la îndemâna părinților și folosită de fiecare dată când copilul iese din apă, după ce este bine șters sau la aproximativ 2 ore dacă stă pe plajă, fără să se ude. Este indicat sa folosim bluzițe special create pentru copii și adulți, prevăzute cu factor UV, iar capul să fie mereu acoperit.
Lipsa de vlagă a copilului, durerile de cap sunt semne clare de insolație. Foarte repede poate apărea și temperatura. Medicul ne sfătuiește: ”daca ajunge la 39 de grade, poate fi o urgență medicală, din pricina convulsiilor ce pot apărea, astfel că-i musai să avem la îndemână antitermice. Dezbrăcăm copilul, îi punem pe frunte compresă cu apă călâie, îl înfășurăm de la brâu în jos într-un prosop bine stors și avem grijă să-i scădem temperatura treptat-treptat”.

4. Ne hidratăm foarte bine! Apa este vitală. Guri mici și dese de lichide și săruri de rehidratare pot face minuni, mai ales în cazul celor foarte mici care au tendința de a se deshidrata foarte repede. Se întâmplă adesea, mai ales când temperaturile sunt foarte ridicate, ca apetitul copiilor să scadă. Nu ne îngrijorăm, apelăm mai mult la supe, care sunt hrănitoare și hidratante, dar și la legume și fructe proaspete ce conțin cantități mari de apă, cum sunt castraveții, pepenii, cireșele. ”Nu se întâmplă nimic dacă o zi, două, copilul nu mănâncă precum o făcea acasă. Nu recomand mâncatul de tip street food. Căutăm să mergem în locuri curate, sigure, recomandate eventual, căci e suficient ca o singură masă să fie improprie și să dea peste cap burtica copilului”, spune doctorul pediatru.

5. Atenție la constipație și diaree! Ele pot apărea foarte ușor, este importantă hidratarea și o alimentație ușoară și sigură. Nu intrăm în panică, ne adaptăm situației și apelăm la gentuța cu medicamente bine dotată și pregătită cu remedii naturale în care avem încredere și care și-au dovedit eficiența în timp. Enterocolitele sunt destul de dese, căci copiii înghit apă din mare, iar pentru cei mai sensibili, este suficient. Este bine să-i oferim celui mic un probiotic, chiar cu câteva zile înainte de a pleca în vacanță. Hidratăm copilul, apelăm și la săruri de rehidratare, adaptăm regimul alimentar, dar nu atât de drastic. Pe lângă orez, covrigei, brânză dulce, putem adăuga supe de legume, puțină carne la grătar. Iar dacă simțim că scade în greutate prea mult, îi oferim câteva zile un supliment alimentar, care să-i redea pofta de mâncare și să-i asigure necesarul de vitamine si minerale de care are nevoie.

6. Vine vara, dispar durerile de gât? Dimpotrivă. Apa rece, aerul condiționat, înghețata pot spori senzația de durere în gât, de înțepături și disconfort la înghițire, mai ales dacă ele se instalează pe un teren sensibil, un corp cu imunitate scăzută. E important să avem la noi produse naturiste de calitate, folosite de-a lungul timpului, cu care știm că nu dăm greș. Mierea este un astfel de ingredient. Are efect antiinflamator local, îți dă o senzație de bine, dar, folosită ca atare, este mult mai greu de gestionat în vacanță. Minunat ar fi să folosim produse care conțin acest ingredient în concentrații mari.

”Propolisul, de asemenea, merită a fi pus pe listă. Are afect antiseptic, produsul stupului, antibiotic natural, ghimbirul, vitamina C, cu efect imunostimulator, complexul de vitamina B, toate dau un boost de sănătate și de vitalitate și ajută organismul să își revină”, explică Mihaela Niță, medic pediatru.

Apelați la multivitamine naturale, care susțin organismul în orice moment!
Fie că sunt sub formă de drajeuri, de bomboane, de acadele, multivitaminele, pentru a fi eficiente, musai, înainte de toate, să fie acceptate de copii. Tocmai de aceea, gama Akadika de la Fiterman Pharma poate fi soluția salvatoare. Aromele de portocală, de zmeură, gustul plăcut de miere si propolis sunt aliații noștri, fiind pe gustul și celor mai mofturoși pici. Vitamina C cu propolis are efect anti-microbian, cu adevărat miraculos. Ghimbirul nu trebuie neglijat nici el, iar prezența sa în suplimentele naturale este extrem de benefică.

Acadelele cu ghimbir pot fi folosite cu succes și atunci când se instalează senzația de rău de mașină. Facem însă, tot posibilul să prevenim apariția acestei senzații de rău: cupăm drumul cu somnul copilului, îi oferim cantități mici de mâncare și apă. Dacă mergem pe serpentine, încercăm să conducem încet, cu grijă. Nu-i dăm telefonul, tableta ori cartea, privirea musai să fie înainte și să urmărească linia orizontului. Aerisim mașina, facem popasuri dese. Așadar, neapărat să aveți la îndemână, în geanta de voiaj suplimentele Akadika, special create pentru copii, în forma atractivă, plăcute la gust și extrem de pricepute în a-i pune repede pe picioare.

Grija față de sănătate, atenția sporită la alimentație, hidratarea constantă, apelarea la produse care să ne întărească imunitatea și să ne asigure o stare de bine sunt reguli de la care nu trebuie să ne abatem. Reușim astfel, să pătrundem în lumea bucuriei și să simțim cu adevărat efectele minunate ale petrecerii timpului frumos și de calitate, alături de toți cei dragi nouă!

Despre Akadika:

Sub formă de acadele sau ursuleți gumați, gama Akadika a fost special dezvoltată pentru buna funcționare, creștere și dezvoltare a copiilor. Toate produsele din gama Akadika au gust plăcut, ușor acceptat de către cei mici.

Vrei un boost pentru imunitate sau un produs pentru calmarea iritațiilor din gât? Akadika Propolis C – acadele cu extracte naturale standardizate de propolis și vitamina C și gust delicios de miere și aromă de portocală sau zmeură.

Distracție de nota 10. 10 vitamine esențiale creșterii și dezvoltării armonioase, înr-o singură acadea – Akadika Multivitamine. Ești gata să le numărăm împreună? Vitamina C, E, B3, B5, B6, B2, B1, B12, H, Acid folic.

Energie cât o mie, dintr-o sursă sigură, din extracte naturale, cu multe vitamine și minerale (vitamina C, B2, B3, B12, A, D, E, Rutin, Zinc, Acid Folic, Biotină) – Akadika Gummy, ursuleți gumați cu gust de portocale, coacăze negre sau zmeură. Buni și pentru părinți, bunici, unchi și mătuși.

Gata bagajul? Nu uita de arma secretă împotriva răului de mișcare – Akadika Emetix, acadele cu ghimbir și vitamina C și cu gust senzațional de coacăze negre. Bune pentru pitici voioși și energici, dar și pentru mămici.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s